Debitele râurilor, în creștere săptămâna viitoare. Debitul Dunării, sub media multianuală a lunii iunie

Dunărea la Baziaș
Dunărea la Baziaș
3 iunie 2018, 10:25

Potrivit hidrologilor, în primele două zile ale intervalului de prognoză, debitele medii zilnice vor fi în creştere pe râurile din Maramureş, Crişana, Banat şi relativ staţionare pe celelalte râuri.

În ultimele zile ale intervalului, debitele vor fi în creştere pe cursurile mijlocii şi inferioare ale râurilor mari şi în scădere pe celelalte.

Pe toată durata intervalului de prognoză, sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de niveluri şi debite pe unele râuri din vestul, sud-vestul, nordul şi centrul ţării şi zonele de deal şi munte, ca urmare a precipitaţiilor prognozate sub formă de aversă şi cu caracter torenţial, izolat mai însemnate cantitativ„, arată INHGA, citat de Agerpres.

În cazul fluviului Dunărea, debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere în primele două zile până la valoarea de 4.400 mc/s, apoi staţionar cu tendinţă de creştere până la valoarea de 4.600 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii iunie (6.400 mc/s).

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în general în scădere, exceptând a doua parte a intervalului când vor fi în uşoară creştere pe sectorul Gruia – Corabia.

27 de judeţe au intrat sâmbătă, de la ora 14.00, sub Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată şi ploi torenţiale. Avertizarea meteorologilor este valabilă până la ora 23:00.

În intervale scurte de timp sau prin cumulare, se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi 15 – 20 l/mp şi punctiform 40 – 50 l/mp. Astfel de fenomene vor fi şi în restul teritoriului, însă pe arii mai restrânse, precizează meteorologii.

Judeţele vizate de atenţionarea ANM, la nivelul întregului teritoriu, sunt: Maramureş, Satu Mare, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Bihor, Cluj, Mureş, Suceava, Neamţ, Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Alba, Hunedoara şi Caraş-Severin, iar parţial vor fi afectate judeţele: Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Arad şi Timiş.

Manifestări specifice instabilităţii atmosferice se vor semnala şi la începutul săptămânii viitoare, local şi temporar, în majoritatea regiunilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă