Debarcare neautorizată în Lampedusa. O femeie de naționalitate germană, căpitanul navei umanitare pe care se aflau migranți africani, reținută. Vasul aștepta de peste două săptămâni la o milă de țărm

Migrația continuă să dea bătăi de cap autorităților italiene. În noaptea de vineri spre sâmbătă, o navă cu 42 de oameni la bord a ajuns în portul Lampedusa, în ciuda interdicției impuse de guvern. Căpitanul a fost arestat.

29 Iunie 2019, 17:17 (actualizat 30 Iunie 2019, 17:36) |

ACTUALIZARE Franţa este pregătită să primească 10 dintre cei 40 de migranţi debarcaţi de Sea-Watch 3, a anunţat Ministerul de Interne de la Paris, citat de AFP și preluat de Agerpres.

"Franţa este pregătită să desfăşoare încă o dată în zilele imediat următoare, aşa cum a făcut-o de mai multe ori în ultimul an, o misiune a Ministerului de Interne şi a Oficiului de protecţie a refugiaţilor şi apatrizilor (Ofpra) pentru a identifica 10 persoane care au nevoie de protecţie şi care vor putea fi transferate fără întârziere pe teritoriul nostru", a comunicat ministerul francez.

Era ora 03.00 când Carola Rackete, căpitanul navei umanitare Sea Watch 3, a fost arestată de carabinieri.

Nemțoaica de 31 de ani a ancorat fără autorizație în portul Lampedusa. La bordul vasului se aflau 42 de migranți africani, unii cu grave probleme de sănătate.

Cu câteva ore înainte, Rackete și-a făcut publice intențiile pe o rețea de socializare.

Carola Rackete: "Am decis din proprie iniţiativă să intru în port în cursul nopţii pentru că este liber. Acum pregătim nava şi mă aştept să ajungem în decurs de o oră şi jumătate".

Sea Watch 3 era în largul insulei italiene de 17 zile, la doar o milă de țărm.

Ministrul de Interne, Matteo Salvini, a impus o blocadă și a anunțat în repetate rânduri că nu se lasă înduplecat.

"Nu voi autoriza, acum şi niciodată, nicio ancorare în porturi italiene a acestor traficanţi de oameni şi a complicilor lor", a declarat Salvini.

În momentul reținerii căpitanului Rackete, unii locuitori din Lampedusa adunați pe chei au aplaudat-o, alții au huiduit-o.

Insula italiană este de mai multe decenii prima linie a migranților care vin din nordul Africii.

Politica agresivă anti-migrație a lui Salvini rezonează cu mulți. La alegerile eruoparlamentare, partidul lui Salvini a câștigat 45% din voturile insularilor.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 1°C
IASI 1°C -3°C
CLUJ -3°C -2°C
CONSTANTA 2°C 0°C
CRAIOVA 1°C 1°C
BRASOV -3°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI