Dealul Crucilor din Lituania. Un simbol al rezistenței în fața sovieticilor a devenit loc de reculegere și punct turistic

Un deal din nordul Lituaniei este un adevărat magnet pentru turiști și un loc unde localnicii merg să se reculeagă. Acolo sunt amplasate nu mai puțin de 200 de mii de cruci. Sunt un simbol, după ce dealul a rezistat mai multor încercări de a fi ras de pe suprafața pământului de sovietici.

26 August 2019, 11:19 (actualizat 26 August 2019, 11:25) Știrile TVR |

Dealul Crucilor este în nordul Lituaniei, lângă localitatea Siauliai, și este cel mai vizitat loc de pelerinaj din statul baltic. Acolo sunt amplasate peste 200 de mii de cruci.

Simas Daugmaudis, ghid: "Lituanienii vin aici când se căsătoresc, să lase o cruce pentru un nou început. Sau atunci când se naşte un copil, instalează o cruce pentru viaţă nouă. Alţii vin doar să se relaxeze aici sau să se roage".

Primele cruci au fost instalate acolo acum mai bine de un secol și jumătate, mai exact în 1863, după ce rușii au înăbușit o rebeliune a lituanienilor.

În timp, numărul lor a crescut și de 5 ori. Sovieticii au încercat să radă de pe fața pământului acest deal, ultima oară în 1985. De fiecare dată, după trecerea buldozerelor apăreau și mai multe cruci.

O vizită a Papei Ioan Paul al II-lea în 1993 a adus acest loc în atenția turiștilor străini.

Maria Jankauskiene, turistă din Danemarca: "Mă simt copleşită. Nu sunt o persoană religioasă, dar tot te emoţionează. Este un loc absolut minunat".

Inscripții în diverse limbi atestă interesul străinilor pentru acest loc. Este și o tradiție a militarilor din forțele NATO, care, după ce își încheie misiunile în statele baltice, merg acolo să instaleze cruci.

Anual, un sfert de milion de oameni merg să se reculeagă pe Dealul Crucilor din nordul Lituaniei.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 11°C
IASI 15°C 7°C
CLUJ 11°C 4°C
CONSTANTA 16°C 12°C
CRAIOVA 13°C 10°C
BRASOV 14°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI