De Ziua Muncii, au plecat să muncească în altă țară. „Ce să faci aici? Nu ai bani să trăiești de pe o zi pe alta”

1 mai 2018, 19:39

De 1 Mai, Aurel Ionescu nu are nimic de sărbătorit. A plecat departe de familie să lucreze în Olanda.

„E mult mai bine ca în România, ca salariu, ca orice. Ce să faci aici? Nu ai bani să trăiești de pe o zi pe alta”.

Spune că va lucra în domeniul izolațiilor și va primi un salariu de peste 2.000 de euro. De peste 5 ori mai mult decât ar fi câștigat în țară. Nu știe încă în ce oraș va merge.

Peste 3,4 milioane de români au părăsit țara în ultimul deceniu, adică aproximativ 17% din populație, conform statisticilor ONU.

George Butunoiu, specialist în resurse umane:Oamenii de asta pleacă. Din lipsa șanselor, din lipsa speranței că oricât de mult ar munci el și oricât de onest ar fi, vine altul care ia de 100 de ori mai mult fără să facă nimic„.

România a ajuns să se confrunte cu o criză a forței de muncă fără precedent în aproape toate domeniile. Firmele sunt nevoite să aduca mii de muncitori străini.

Solicitările noastre pentru importul forței de muncă au fost dublate. Aducem foarte mult personal din Nepal, Filipine, India, Sri Lanka” – Camelia Pătru, manager al unei firme specializate în recrutarea cetățenilor străini.

Elsa este din Filipine și de 4 ani lucrează ca terapeut la un spa din București. Aici câștigă de 5 ori mai mult decât în țara natală. Așa că sărbătorește 1 Mai prin muncă.

Pentru că astăzi este Ziua Internaţională a Muncii, cred că o să lucrez mai mult. Pentru că sărbătoresc profesia„, spune Elsa.

Peste 7.000 de muncitori străini au primit dreptul să lucreze în România anul acesta, un record pentru ultima perioadă.

Odată cu valul de imigranți, și numărul firmelor de recrutare a crescut cu 20% în ultimii 5 ani, conform unui studiu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite