De Ziua Internațională a luptei împotriva epilepsiei, bolnavii cer dreptul la viață

26 martie 2019, 18:41

Elena este mama Irinei, o fetiță de doar 4 ani, diagnosticată recent cu epilepsie. Femeia luptă zi de zi pentru copilul ei. În primul rând cu mentalitatea celor din jur, care privesc necruțător astfel de cazuri. Deși boala este incurabilă, cu medicamente de ultimă generație, poate fi ținută sub control. În lipsa accesului la medicație însă, crizele pot fi extrem de chinuitoare.

Cu probleme legate de marginalizare se confruntă și fetița actriței Dorina Chiriac și a actorului Florin Piersic Jr.

În România se chinuie să supraviețuiască peste 40 de mii de copii diagnosticați cu epilepsie. În toată țara de aceste cazuri se ocupă doar 120 de medicii neurologi pediatri. Cazurile complicate au însă nevoi speciale, pe care România nu le pote acoperi.

Ministerul Sănătății promite ca în perioada următoare, pacienții cu epilepsie vor avea la dispoziție medicamente de generație nouă și schimbarea protocolului de urgență 112 pentru astfel de cazuri.

În plus, medicii vor și introducerea unui card special pentru ca pacienții care suferă de această boală să fie mai ușor de tratat.

În acest moment România nu știe exact câți pacienți bolnavi de epilepsie are. Estimările neoficiale vorbesc însa de peste 130 de mii de bolnavi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite