De unde putem cumpăra fructe și legume 100% românești

Cu banii puțini se poate să ne hrănim sănătos. Chiar dacă e frig de îngheață pietrele, cu puțină pregătire nu îngheață roșiile, ardeii sau castraveții. Da, se pot consuma legume proaspete românești în ianuarie. Dacă le prindem, că multe dintre ele pleacă la export. Așa că, pentru cei care vor să guste, noi pornim în călătorie. Facem lista de prețuri, pofte și locații.

09 Ianuarie 2020, 07:37 (actualizat 09 Ianuarie 2020, 09:45) |
Legume și fructe românești
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În ceea ce privește locurile de unde putem cumpăra fructe și legume românești în această perioadă, cele mai la îndemână rămân în continuare piețele și supermarketurile, însă în aceste cazuri trebuie să mergem pe încredere.

În cazul în care nu putem avea încredere în ce scrie pe etichete, clujenii au la dispoziție și alte variante. De exemplu faimoasele rețele care livrează la domiciliu. Vorbim despre acele cutii cu diverse legume și fructe, sau în unele cazuri chiar și lacatate, carne sau miere.

În momentul de față, la Cluj funcționează cel puțin 4 astfel de afaceri, care în prezent adună fructe și legume proaspete de la micii producători.

Desigur că avem și mari sere care produc fructe și legume bio. Una dintre ele, produce roșii bio foarte apreciate și comercializate în supermarketuri, iar alta aparține Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară.

Momentan serele nu produc din cauza temperaturilor mult prea scăzute.

Craiovenii au posibilitatea să se bucure de căpșune proaspete în plină iarnă. Și asta datorită unui tânăr agriculturor din comuna doljeană Mârșani. Povestea lui Robert Mărinică seamănă cu cea a milioanelor de români care au plecat să își facă un rost peste hotare. După ce a muncit însă zece ani în Spania, a ales să se întoarcă acasă și să își pună pe picioare propria afacere. A ales agricultura și acum cultivă tot anul căpșuni. Unul dintre solarii este construit la doi metri sub pământ. Nu i-a fost deloc ușor, însă nu s-a dat bătut, iar birocrația nu l-a făcut să renunțe. Primul solar l-a construit în urmă cu doi ani, a fost o investiție de 5000 de euro, însă a fost mulțumit de rezultat. Acum a construit un alt solar, la doi metri sub pământ și speră să fie cheia succesului pentru el.

Mai mult decât atât, căpșunele cultivate aici sunt 100% ecologice, spune tânărul agricultor. Secretul este pământul pe care il ia din pădure. Turba are tot ce trebuie pentru ca fructele să aibă acelați gust ca în copilărie. În acest moment, Robert are 15 ari cultivați cu căpșune, dintre care 4 în solarii, iar în 2020 vrea să acceseze și fonduri europene. Este încrezător în șansa sa și spune că nu își mai dorește să plece din țară.

În Piața Alexandru din Iași, poate piața preferată a ieșenilor, se găsesc mereu legume și fructe proaspete, chiar și iarna.  Cele mai bune  legume  din piețele agroalimentare din Iași vin de la Târgu Frumos, o localitate aflată la 40 de km de capitala Moldovei și care este supranumită „orașul solarelor". Salată verde, spanac, ceapă mărar și patrunjel, în  principal verdețuri ajung pe tarabe din  serele de aici, în această perioadă.

În Târgu Frumos,  trăiește  a doua  comunitate de lipoveni ca mărime din țară, după  cea din Tulcea, iar dacă, în sud, la Dunăre, pescuitul a devenit în mod firesc, îndeltnicirea principală a lipovenilor, aici, în Moldova, cultivarea legumelor este ocupația  tradițională.

În jur de 100 de sere și solarii se găsesc în Târgu Frumos, dar o mare parte a acestora sunt închise în  lunile mai friguroase, deoarece costurile  pentru funcționarea lor sunt foarte mari.

În Timiș, mai exact în localitatea Biled, funcționează cea mai mare seră de roșii din țară, o investiție de două milioane și jumătate de euro, parțial fonduri europene. Se întinde pe aproape două hectare și folosește tehnologii de ultimă generație, după un concept importat din Olanda. Producția este monitorizată de un calculator, unde sunt setați toți paramaetrii. Plantele din seră sunt monitorizate în fiecare minut astfel încât să se știe exact de câtă apă și lumină au nevoie și să fie controlată temperatura. Pentru a eficientiza consumul de energie, serele sunt încălzite cu ajutoriul apei geotermale, pentru că sunt amplasate într-o zonă unde există astfel de izvoare.

Una dintre cele mai active asociații de legumicultori din Timiș reunește agricultorii din zona Belintului, o comună cu tradiție în cultivarea legumelor.

Scum se recoltează salată verde și ceapă verde, iar cea mai mare parte a producției ia drumul supermarketurilor, unde prețul mediu este de 3,50 lei pentru salată și aproximativ 2 lei legatura de ceapă verde.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 12°C
IASI 11°C 9°C
CLUJ 10°C 9°C
CONSTANTA 13°C 12°C
CRAIOVA 11°C 11°C
BRASOV 11°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI