De Sărbătoarea Floriilor se mănâncă peşte, aceasta fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri. În această zi se spune că Iisus ar fi cerut să mănânce pește

Pește
Pește
9 aprilie 2023, 11:21

Fie că au ținut post sau nu, românii vor să respecte tradiția și să mănânce pește de Florii. Așa se face că pescăriile au fost la mare căutare. Încă de la primele ore ale zilei bucureștenii s-au înghesuit în cea mai mare hală de pește și fructe de mare din Capitală.

Față de luna decembrie prețurile sunt mai mari, la unele sortimente, chiar și cu 30 de procente.

Plătica se vinde cel mai ieftin. 12 lei kilogramul. Dublu costă kilogramul de macrou. Pentru un kilogram de păstrăv, știucă sau caraș, prețurile pleacă de la 30 de lei. Cel mai scum este somonul. Cine vrea file va plăti 120 de lei kilogramul.

La mare căutare au fost și fructele de mare.

În România, se vând aproximativ 120.000 de tone de pește în fiecare an. Mai bine de 80% din această cantitate provine din import. Asta înseamnă că românii consumă de trei ori mai puțin pește față de media Uniunii Europene, adică 8 kilograme şi jumătate în fiecare an. Mai puțin decât noi mănâncă bulgarii, respectiv 3 kilograme pe an. Cel mai mult pește se mănâncă în Portugalia.

Zilele acestea autoritățile au făcut controale în pieţe şi pescării. În urma neregulilor constatate au confiscat o cantitate uriaşă de peşte: mai mult de o tonă şi jumătate şi au dat amenzi de peste 50.000 de lei. Verificările vor continua și în perioada următoare. Populația este rugată să cumpere numai din locuri avizate, să evite să ia alimente care au aspect de vechi și produse care au eticheta deteriorată sau care au un termen de valabilitate depășit.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite