De pază, la frontieră, ca acum 40 de ani. Poliţiştii de frontieră urcă pe munte cu drezine vechi de o jumătate de secol

Polițiștii de frontieră din Maramureș muncesc periculos. Și nu doar din cauza că au de-a face cu fugari sau alți infractori. Ci pentru că sunt nevoiți să folosească mijloace de transport potrivite mai degrabă pentru un muzeu. Drezinele care-i ajută să patruleze la granița cu Ucraina, moștenite de pe vremea comunismului, riscă să se dezmembreze în orice moment.

28 August 2019, 20:49 Știrile TVR |
De pază la frontieră, ca acum 40 de ani
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

-Ce părere aveţi despre deplasare?

-Este o bucurie!

Este răspunsul ironic al unuia dintre polițiștii de frontieră aflați în drezina care urcă bătrâneşte pe Valea Vaserului. Vehiculul are peste 40 de ani vechime și funcționează cu motor de ARO.

Poliția de frontieră are în dotare două astfel de piese de muzeu. De teama accidentelor, drezinele sunt conduse cu maximum 20 de km pe oră.

Oficialii Poliției de Frontieră recunosc și ei că vehiculele feroviare trebuie înlocuite.

"Drezinele utilizate de linia CFR Valea Vaserului sunt într-adevăr uzate, dar sunt folosite în condiţii legale de siguranţă Feroviară. De asemenea ITPF Sighetu Marmaţiei se află în procedură legală de achiziţie a unei noi drezine pe linia CFR Valea Vaserului. Ultima revizie tehnică s-a făcut în luna iulie 2018, fără a fi constatate nereguli în funcţionarea drezinelor.", transmite printr-un comunicat IPTF Maramureş.

Sindicaliștii spun însă că nu există bani pentru achiziție.

Polițiștii maramureșeni au primit totuşi aparatură performantă: aparate foto subacvatice, despre care sindicaliștii spun că sunt aproape imposibil de utilizat în râurile de munte.

În replică, oficialii din Inspectorat precizează că aparatura a fost distribuită criminaliştilor și lucrătorilor din punctele de frontieră, pentru depistarea mărfurilor ascunse în mașini.

"ITPF Sighetu Marmaţiei are în dotare aparate foto subacvatice care au fost distribuite lucrătorilor criminalişti precum şi sonde endoscop cu camere video subacvatice care au fost repartizate lucrătorilor din punctele de trecere a frontierei, pentru depistarea mărfurilor din maşinile care au spaţii speciale amenajate." -  sursă IPTF Maramureş.

Frontieriştii din zona montană se plâng și de lipsa ATV-urilor. Cele pe care le au în dotare nu mai pot fi folosite.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ECONOMIE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 28°C
IASI 27°C 28°C
CLUJ 25°C 26°C
CONSTANTA 22°C 22°C
CRAIOVA 24°C 26°C
BRASOV 23°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI