De mai bine de o lună țin continuu o slujbă religioasă, ca să împiedice deportarea unei familii de armeni. Se întâmplă în Olanda. Potrivit tradiției, autoritățile nu intră în biserici în timpul slujbelor

Într-o biserică din Olanda, o slujbă începută acum mai bine de o lună continuă şi astăzi. Nu este o încercare de record mondial, ci felul prin care se încearcă prevenirea deportării unei familii de armeni, refugiată în lacaşul de cult.

02 Decembrie 2018, 13:17 (actualizat 02 Decembrie 2018, 13:27) |

O micuță biserică neoprotestantă din Haga a devenit centrul luptei pentru azil a unei familii de armeni.

Veniți în Olanda acum 9 ani, cei 2 părinți și 3 copii și-au găsit acolo refugiu, după ce cererile lor de azil s-au împotmolit în birocrație, iar acum riscă deportarea.

Theo Hettema, liderul bisericii: "Singurul lucru pe l-am putut face a fost sa începem o slujbă, ca să salvam viața acestei familii, dar și să atragem atenția asupra soartei multor altor copii în situații similare. Este dureros".

Copiii, care au acum între 15 și 21 de ani, se simt foarte integrați, au făcut școala în Olanda și au prieteni aici.

Potrivit unei tradiții de secole, autoritățile olandeze nu intră în biserici în timpul slujbelor. Așa că, de mai bine de o lună, păstori din toată Olanda merg pe rând la amvonul bisericii din Haga și țin slujba vie.

Hayarpi Tamrazyan, solicitantă de azil: "Sunt fericită de susținerea pe care o primim, dar este o situație foarte dificilă. (…) Nu ne simțim în siguranță și parcă suntem la închisoare".

Familia locuiește în biserică, ajută la gătit și primește vizite de la prieteni.

Mulți credincioși merg des la biserică, pentru a-și arăta susținerea.

Cazul familiei armene nu este singular. Potrivit unei organizații non-guvernamentale, în Olanda sunt peste 400 de copii de imigranți care au crescut acolo și care riscă deportarea, pentru că statutul de azilant al părinților nu a fost reglementat.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 15°C
IASI 12°C 14°C
CLUJ 11°C 7°C
CONSTANTA 16°C 16°C
CRAIOVA 14°C 12°C
BRASOV 13°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI