De la sfârşitul lunii mai 2019 nu va mai exista nicio restricţie pe piaţa muncii din Elveţia. Preşedintele Confederaţiei Elveţiene, primit la Palatul Cotroceni de Klaus Iohannis

1 noiembrie 2018, 10:58

Cei doi șefi de stat au avut convorbiri tete-a-tete şi oficiale, iar la finalul întrevederii au  susţinut o declaraţie de presă comună.

Preşedintele Klaus Iohannis a salutat, joi, faptul că, după luna mai 2019, nu va mai exista nicio restricţie pe piaţa muncii din Elveţia pentru cetăţenii români.

„În mod natural, această chestiune mă interesează foarte mult şi am dorit să aflu părerea domnului preşedinte despre aceste lucruri, mai exact am dorit să ştiu un pic mai în profunzime care a fost motivaţia revenirii la un contingent şi, respectiv, am vrut să ştiu de la domnul preşedinte cum este real văzută comunitatea de români în Elveţia, fiindcă ne amintim nu neapărat cu plăcere că au existat faze când despre aceste lucruri s-a discutat într-o tonalitate care nu ne-a plăcut în alte ţări. Concluzia pot să vă spun că este una foarte bună şi foarte pozitivă. Elveţia, din motive pur tehnice, a trebuit să revină la această – să nu-i zicem restricţie -, la aceste contingente şi în condiţiile în care mi s-a confirmat că discuţiile în societatea elveţiană sunt într-o notă pozitivă despre România, despre români, nu-mi rămâne decât să salut faptul că începând cu sfârşitul lunii mai 2019 nu va mai exista nicio restricţie. Am fost bucuros să aflu că discuţiile în societatea elveţiană nu că nu sunt negative, sunt de-a dreptul pozitive despre românii care trăiesc în Elveţia şi s-au integrat acolo şi în acest sens cred că putem să bifăm această chestiune între ţările noastre ca şi o chestiune rezolvată bine şi în sens pozitiv”, a spus şeful statului, la conferinţa de presă comună cu omologul său elveţian, Alain Berset, cu privire la prelungirea clauzei de salvgardare.

Preşedintele Confederaţiei Elveţiene a confirmat că de anul viitor nu va mai exista nicio restricţie pentru cetăţenii români: „În momentul în care România s-a alăturat UE a integrat şi sistemul de liberă circulaţie a persoanelor şi Elveţia are de mult timp un acord privind libera circulaţie a persoanelor. În momentul aderării, a trebuit să luăm hotărârea de a lărgi această liberă circulaţie şi la cetăţenii români, lucru pe care l-am făcut, dar în ţara noastră era nevoie de un vot popular, pentru că suntem o democraţie directă şi iată că votul a fost pozitiv pentru a lărgi acest drept de liberă circulaţie între ţările noastre. În acest cadru şi în cadrul dezbaterilor care au avut loc, discuţia s-a purtat şi pe tema modului în care această liberă circulaţie avea să fie pusă în aplicare la modul practic, astfel încât tranziţia să se facă în modul cât mai lin posibil. Asta explică clauzele acelea care ne-au permis ca în primii ani să avem o selecţie asupra acestui proces, clauzele care au tradus în practică angajamentul nostru politic. (…) În luna mai a anului viitor, ajungem la finele acestui proces, dată de la care nu va mai exista nicio diferenţă şi nicio restricţie”, a explicat Berset.

În luna aprilie a acestui an, Consiliul federal elveţian a decis să prelungească clauza de salvgardare aplicabilă cetăţenilor români şi bulgari, prevăzută în Protocolul II al Acordului UE – Elveţia privind libera circulaţie a persoanelor.

______________________________

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul discuţiilor vor fi abordate modalităţile de dezvoltare a relaţiilor bilaterale, aspecte legate de principalele teme aflate pe agenda europeană, inclusiv contribuţia financiară elveţiană la Fondul de Coeziune al UE, precum şi teme regionale.

‘Vizita în România se înscrie în contextul intensificării dialogului bilateral, respectiv al preluării de către ţara noastră a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019. Astfel, discuţiile se vor concentra şi asupra relaţiei Elveţiei cu Uniunea Europeană’, se arată în comunicat.

Preşedintele Klaus Iohannis va prezenta cu această ocazie priorităţile Preşedinţiei române a Consiliului UE şi va asigura, cu acest prilej, partea elveţiană că România va continua să sprijine, inclusiv din această poziţie, promovarea unui dialog deschis şi constructiv, reciproc avantajos, între Uniunea Europeană şi Confederaţia Elveţiană în toate aspectele acestei relaţii.

Vizita oficialului elveţian în România a început miercuri şi are loc la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite