De la „ostatic nuclear”, la temperare și prudență. Reacții după anunțul lui Putin privind găzduirea pe teritoriul Belarusului de arme nucleare tactice. NATO denunță retorica periculoasă și iresponsabilă a Moscovei

26 martie 2023, 14:20

NATO, SUA și Ucraina au reacționat la anunțul președintelui Putin privind staționarea de arme nucleare tactice în Belarus. Liderul de la Kremlin a spus că decizia a fost motivată de anunțul Londrei de a trimite muniții cu uraniu sărăcit Ucrainei, așa cum a evocat recent un oficial britanic.

Rusia are staționate în Belarus 10 avioane capabile să transporte arme nucleare tactice. Pe 1 iulie ar urma să fie terminată construcția unui siloz special pentru acest tip de armament staționat în Belarus.

Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse:De ce americanii desfășoară armele nucleare pe teritoriul aliaţilor lor, antrenează echipajele, piloții cum să folosească acest tip de armă dacă este nevoie? Am convenit să facem același lucru, fără să încălcăm obligațiile internaționale privind neproliferarea armelor nucleare. (…) Am transferat deja în Belarus binecunoscutul și foarte eficientul sistem complex de rachete Iskander. Pe 3 aprilie vom începe pregătirea echipelor.

Ucraina a solicitat convocarea urgentă a unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU şi a cerut Marii Britanii, Chinei, Statelor Unite şi Franţei să determine Rusia să înceteze ceea ce a numit „şantajul nuclear”.

SUA apreciază că nu sunt motive pentru ajustarea propriei poziții nucleare strategice și nici vreun indiciu că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară. „Rămânem angajați în apărarea colectivă a NATO”, a precizat pentru Reuters un oficial al administrației de la Washington.

Washington: Nu există indicii că Moscova intenționează să folosească arma nucleară

NATO denunță retorica nucleară periculoasă și iresponsabilă a Moscovei.

Alianța rămâne vigilentă, monitorizăm îndeaproape situaţia. Nu am observat nicio schimbare în postura nucleară a Rusiei care să ne determine să ne-o ajustăm pe a noastră, a declarat purtătoarea de cuvânt Oana Lungescu.

„Kremlinul a luat statul Belarus ostatic nuclear”, a scris pe o rețea de socializare secretarul Consiliului de Securitate ucrainean, Oleksii Danilov. El consideră că decizia Moscovei reprezintă un pas spre destabilizarea internă a țării.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a anunţat că UE este pregătită să adopte noi sancţiuni la adresa Belarusului dacă această ţară acceptă desfăşurarea unor arme nucleare ruseşti pe teritoriul său.

„Găzduirea de către Belarus a unor arme nucleare tactice ruseşti constituie o escaladare iresponsabilă şi o ameninţare pentru securitatea europeană. Belarusul încă mai poate să oprească asta, este alegerea sa. UE rămâne pregătită să reacţioneze prin noi sancţiuni”, a transmis Borrell pe Twitter.

Analiști de la Institutul pentru Studiul Războiului din Washington au apreciat că riscul de escaladare la război nuclear „rămâne extrem de scăzut”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite