De la începutul războiului din Ucraina au avut loc 14 milioane de atacuri cibernetice. Cele mai multe au vizat ținte guvernamentale

29 mai 2022, 20:58

Războiul cibernetic asociat cu invazia militară din Ucraina a fost pregătit cu mult timp înainte de începerea atacurilor militare. Specialiştii în securitate informatică au constatat şi că rețelele de hackeri afiliate Moscovei se întind pe mai multe continente.

Studii realizate de o importantă companie în domeniul securității cibernetice arată că unele dintre grupuri ar putea fi controlate chiar de GRU, agenția de informații externe a Rusiei.

Magda Popescu, specialistă în securitate cibernetică: Rusia s-a văzut activă deja de câțiva ani. De exemplu, ne-am uitat în 2019, rata de succes a atacurilor statale rusești era 21%, în 2021 deja ajunsese la 32%. Era clar că se pregătește ceva.

14 milioane de atacuri cibernetice au însoţit până acum agresiunea rusă, conform autorităților ucrainene. Cele mai multe au vizat ținte guvernamentale.

Printre cele mai active grupări de hackeri care atacă frecvent instituții militare și civile din Ucraina este şi KillNet, un grup urmărit şi de poliţiştii şi procurorii români.

Aceşti hackeri au atacat, prin metoda denial of service, site-uri publice, dar şi numeroase instituții și firme private.

Multe din atacurile din ultima perioadă care au vizat inclusiv cetățeni români sunt de tip malware și ransomware.

Sunt foarte profitabile pentru infractorii cibernetici care au dezvoltat şi o adevărată piață online, unde vând viruși. Multe dintre acestea, susțin experții, sunt create în spațiul ex-sovietic.

Nivelul de alertă cibernetică este ridicat inclusiv în România, iar specialiștii români scanează permanent spațiul virtual pentru a preveni sau limita cât mai mult agresiunile informatice.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite