De la hacker în afara legii la „vânător de breșe” bine plătit

12 octombrie 2017, 20:18

Marius Constantin a înţeles repede că aptitudinile în domeniul informaticii sunt mult mai utile şi profitabile dacă sunt folosite fără a încălca legea. De la 6 ani a avut acces nelimitat la computer, aşa că şi tentaţiile au fost pe măsură.

A devenit unul dintre vânătorii de vulnerabilităţi din sistemele electronice de protecţie. Cu fiecare reuşită îşi dezvoltă cunoştinţele, dar şi contul bancar. Într-un singur an a câştigat peste 15.000 de euro.

„Am luat pentru o vulnerabilitate de tip SQL injection cel mai mult până acum 2.000 de dolari. Vulnerabilitatea a fost pentru un client de tip bancar. (…) Ce puteam face cu acea vulnerabilitate era să extrag datele tuturor clienţilor care foloseau acel client bancar, carduri, nume, adrese”, explică Marius.

Unele instituţii au reacţii neaşteptate după ce sunt depistate problemele de sistem. „Multe firme, în momentul în care li se raportează o problemă de securitate, nu că nu recompensează cercetătorul, îl amenință cu legea”, explică Alexandru Bălan, expert al unei companii de securitate informatică.

În România, majoritatea tinerilor până la 20 de ani implicaţi în activităţi de hacking atacă site-uri populare fără a şti că astfel încalcă legea şi riscă închisoarea. Sunt teribilişti şi dornici de notorietate în mediul virtual.

Programele pentru vânătorii de breşe îi pot atrage spre zone sigure, legale şi bine plătite.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite