De la aristocrație la celebrocrație. Cine sunt „nepo-copiii”

Lily-Rose Depp fiica lui Johnny Depp și Vanessa Paradis; Maya Hawke fiica lui Ethan Hawke și Uma Thurman; Zoe Kravitz fiica lui Lenny Kravitz și Lisa Bonet
Lily-Rose Depp fiica lui Johnny Depp și Vanessa Paradis; Maya Hawke fiica lui Ethan Hawke și Uma Thurman; Zoe Kravitz fiica lui Lenny Kravitz și Lisa Bonet
4 ianuarie 2023, 13:09

Un aspect curios al acestei tendințe este faptul că acești tineri realizează abia târziu că multe dintre vedetele de pe firmamentul lor au părinți celebri: Lily Collins din „Emily in Paris”, de exemplu, este fiica lui Phil Collins, mai degrabă cunoscut de părinți.

Așadar, numai termenul în sine este nou. Sindromul există, și este în expansiune, de zeci de ani: celebritățile sunt aristocrația modernă, iar acest ciudat sistem alternativ de onoruri devine din ce în ce mai ereditar.

În a doua jumătate a secolului al XX-lea, vechile mari familii aristocratice au intrat într-un declin abrupt. Nu se mai acordau titluri de moștenitor. Casele domnești au fost preluate de National Trust, demolate, transformate în apartamente sau reinventate ca parcuri de safari, în timp ce proprietarii lor au ajuns în sărăcie, dependenți de heroină sau celebrități de reality show.

Această dispariție a aristocrației a fost menită să anunțe o nivelare, un nou egalitarism, o eră mai meritocratică.

În loc să fie fascinate de întâlnirile, căsătoriile și – mai bine zis – divorțurile din înalta societate, ziarele de bârfe au devenit pur și simplu obsedate de fotbaliști, vedete pop și fotomodele.

Și așa cum nebuniile copiilor din înalta societate umpleau cândva coloanele ziarelor, tot așa și copiii acestor fotbaliști, vedete pop și modele au început să atragă atenția presei.

Profilul mediatic al nepo-copilului poate începe acum chiar înainte de a se naște, cu un anunț de „dezvăluire a sexului”. Și de aici încolo, profilul lui crește în mod constant. North West, fiica lui Kim Kardashian și a lui Kanye „Ye” West, are 5 milioane de urmăritori pe TikTok. Și n-are decât 9 ani.

Aceste celebrități din a doua generație au început ca un șuvoi, dar devin un potop. Snoavele lor sunt relatate în tot peisajul media, de la Tatler și Vogue, prin Mail Online și Hello, până la Heat și The Sun. Și, ca un ecou al acestei situații, înșiși nepo-copiii acoperă spectrul clasei sociale, de la fiicele actorului Danny Dyer și ale fotbalistului Michael Owen, Dani și, respectiv, Gemma, care au apărut pe „Insula Iubirii”, până la fiii lui Bryan Ferry, Otis, Merlin, Tara și Isaac, a căror imagine este mai degrabă în Debrett’s decât în Daily Star.

Deși, deocamdată, doar cei de pe listă sunt eligibili pentru a-și introduce copiii în sistemul ereditar, The Spectator prevede un viitor în care sistemul va fi deschis tuturor celebrităților, chiar și celor de cea mai joasă speță. La fel cum generații de băieți din Durham și-au urmat tații în groapă, copiii îndrăgostiți ai distribuției din Geordie Shore sunt cu siguranță la doar câțiva ani și la un bronz cu spray distanță să apară ei înșiși în sezonul 35 al emisiunii.

Agenția de modeling omonimă a lui Kate Moss este specializată în angajarea copiilor prietenilor ei celebri: Esmé Creed-Miles, fiica actriței Samantha Morton; Stevie Sims, fiica designerului Luella Bartley; Wolf, fiul cântărețului Bobby Gillespie; Elfie Reigate, fiica modelului Rosemary Ferguson. Își dorește cineva un selfie cu Elfie și Wolfie? Fiica lui Moss, Lila, este și ea model, bineînțeles.

Nepo-copiii par să evite regulile ce ar putea împiedica ambițiile urmașilor care nu sunt vedete: Stevie Sims, de exemplu, este cu cinci centimetri mai scundă decât mentorul ei Moss, ea însăși aflată la capătul scalei modelelor după înălțime. Dar ce contează câțiva centimetri între prieteni?

O subcategorie deosebit de gravă în această lume a modelingului se referă la foștii punkiști. Rațiunea de a fi a punk-ului a fost iconoclasmul său: dărâmați statuile, scuipați în fața instituțiilor. Cu toate acestea, cultura nepoților a depășit această mentalitate: un alt model din agenda dnei Moss este Stella Jones, fiica lui Mick Jones de la The Clash, al cărui coleg de trupă, Paul Simonon, și-a văzut, de asemenea, cei doi copii, Louis și Claude, urcând pe podium.

Sunt suficiente locuri de muncă în modeling în lume pentru toți acești copii de oameni celebri? Se pare că da.

Brooklyn Beckham – fără îndoială prințul moștenitor al tuturor nepo-copiilor – și-a cumpărat prima mașină la 17 ani, un Mercedes de 37.000 de lire sterline. Dar nu vă grăbiți să trageți concluzia că e doar o beizadea răsfățată. Mașina nu i-a fost dăruită de părinții săi bogați, ci a fost câștigată de el însuși, cu sudoarea care-i curgea pe frunte de la slujba sa de sâmbătă… ca fotograf de modă pentru Burberry. Dar, fiind un om al „renașterii”, Brooklyn s-a reinventat din nou ca bucătar-șef al celebrităților, pregătind mâncăruri revoluționare, cum ar fi „un sandviș”, într-o serie de videoclipuri pe YouTube, ocolind în același timp faza epuizantă de dezvoltare ca bucătar-șef cu multe ore de muncă.

Cântatul este, de asemenea, un domeniu popular. Lola Lennox a optat pentru o carieră de cântăreață, spre bucuria mamei Annie, dar poate mai puțin a iubitorilor de muzică. Steven Spielberg a selectat luna trecută, în cadrul emisiunii Desert Island Discs, un disc al propriei sale fiice Sasha, alias Buzzy Lee, și a fost piesa care s-a evidențiat – în sensul că a fost vizibil mai proastă decât celelalte șapte.

Unii nepo-copii complică însă lucrurile prin faptul că sunt, de fapt, buni în domeniul ales. Fiica lui Bruce Springsteen, Jessica, a câștigat o medalie olimpică de argint la sărituri peste obstacole. Fiica prezentatorului de televiziune Fred Sirieix, Andrea, a câștigat o medalie de aur în Commonwealth la scufundări. Fiica lui Kate Winslet, Mia Threapleton, a fost uimitoare în recentul film „I Am Ruth”, alături de mama sa.

Dar pentru cei mai mulți există o singură cale: mediocritatea de profil înalt, concluzionează The Spectator.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite