De la anul, românii vor avea acces online la informaţiile despre contractele lor de muncă și vor putea verifica dacă angajatorii le plătesc la timp dările

11 iulie 2022, 22:29

Zeci de oameni ajung zilnic la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti ca să îşi verifice vechimea în câmpul muncii. De aici a aflat Cornel că firma la care a lucrat în 2011 nu i-a plătit dările către stat timp de 3 ani.

Cornel Vengher, angajat: Nu mi s-a recunoscut vechimea. S-a dat în judecată şi acum a trebuit să vin, să umblu, să mă rog de ei să îmi recunoască vechimea. Ni se reţineau din salariu drepturile pentru CAS, dar nu se virau mai departe.

De la mijlocul anului viitor, astfel de cazuri vor fi depistate din timp, asta pentru că românii vor putea verifica online dacă angajatorii le plătesc la timp dările.

În prezent, există o lege adoptată de Parlament şi promulgată de preşedintele României, dar nu poate fi pusă în practică. Lipseşte infrastructura.

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat Ministerul Muncii: Actualele echipamente care datează din 2001 nu oferă această posibilitate. De altfel, REVISAL-ul a fost iniţial constuit pentru a-i ajuta pe inspectorii de muncă atunci când efectuează un control, astfel încât să o poată face încrucişat„.

Platforma va fi dezvoltată cu fonduri din PNRR şi le va oferi românilor şi informaţii despre studiile absolvite.

În plus, documentul virtual va putea fi printat şi folosit în relaţiile cu instituţiile statului, pentru că are valoare juridică.

Alexandra Micu, specialist HR:Este un moment de transparenţă, în care ştii că primeşti salariul X pe cartea de muncă, şi în acelaşi timp şi poţi să vezi că acel salariu chiar este real„.

Specialiştii în resurse umane spun că digitalizarea Registrului de evidență a salariaților din România va ajuta la descoperirea mai repede a companiilor care fac evaziune fiscală prin neplata contribuţiilor angajaţilor sau care practică muncă la negru.

Mădălina Chiţu, jurnalist TVR:Până când REVISAL-ul va putea fi accesat online, românii care vor să își afle vechimea din câmpul muncii pot trimite o cerere la Inspectoratul teritorial de muncă. Vor primi un extras din registru în termen de 15 zile de la data înregistrării solicitării„.

Românii îşi pot verifica şi în prezent ce vechime în muncă au acumulat pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice. Pentru asta trebuie să completeze un formular online, dar care trebuie depus la sediul instituţiei, împreună cu actul de identitate – în original și copie. Abia după aceea îşi pot crea un cont.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite