De la analogic la digital. Primul CD din lume, produs pe 17 august 1982

Primul CD a fost realizat pentru producatorul de muzica Polygram, deţinut atunci de Philips, şi conţinea albumul The Visitors al ABBA. Lansate comercial în noiembrie 1982, CD-urile au marcat începutul trecerii de la tehnologia de muzica analogică la cea digitală.

17 August 2017, 08:30 (actualizat 17 August 2017, 08:49) Știrile TVR |
Joop Sinjou, şeful CD-Lab Philips, cu primul CD / FOTO: gizmodo.com

Compact discul, în abreviere CD, folosit pentru a stoca informaţii de natură foarte diversă în format digital, a fost creat iniţial pentru înregistrări audio, ca în urma unei înţelegeri între renumitele companii Philips şi Sony. Fiecare dintre aceste două companii realizase până prin anii 1980, după concepţii şi tehnologii proprii, diferite variante de discuri compacte, însă abia în anul 1982 ele au definitivat împreună standardul CD-urilor, care trebuiau să fie mai mici decat ale vinilurilor şi să aibă capacitatea de a stoca aproximativ o ora de muzica.

Cei doi giganti ai industriei electronice au optat, pe rând, pentru Mini Rack, MiniDisc şi Compact Rack, pâna cand au decis denumirea de Compact Disc, datorită sonorităţii care aducea aminte de succesul casetei audio (Compact Cassette).

Primul CD din lume a fost produs pe 17 august 1982 de către Philips la o fabrica de lânga Hanovra, în Germania. Acesta nou suport de înregistrare, prin calitatea superioară a sunetului şi durabilitatea datorată rezistenţei la zgâriere, a deschis calea către o revoluţie tehnologică în industria muzicală, către DVD-uri, playere MP3 şi discuri optice high-definition.

Primele CD-uri şi playere CD au fost introduse în noiembrie 1982 în Japonia, urmate de lansarea în Statele Unite şi Europa, în martie 1983.

În timp, CD-ul a depăşit cu mult scopul în care a fost creat. “La sfarsitul anilor ‘70 şi începutul anilor ‘80 nu ne imaginam că într-o zi industriile de tehnică de calcul şi de entertainment vor opta de asemenea pentru CD-ul digital pentru stocarea de volume din ce în ce mai mari de date pentru aplicaţiile software şi pentru filme,” a afirmat Piet Kramer, unul din membrii echipei de la Philips care a dezvoltat CD-ul.

CD-urile sunt fabricate dintr-un material transparent numit policarbonat, pe care este suprapus un strat subţire de aluminiu acoperit cu un lac acrilic transparent pentru protecţie. Prin intermediul unei tehnici complexe care utilizează laserul, CD-ul poate fi înregistrat cu muzică, imagini sau informaţii pentru computer.

Până în 2007,  în lume au fost vândute peste 200 de miliarde de CD-uri, care, aşezate unul peste celalalt, ar crea o stivă de 6 ori mai mare decât circumferinţa Pământului. Deşi discul compact a rămas mediul fizic standard pentru comercializarea înregistrarilor audio, CD-urile sunt din ce în ce mai mult înlocuite de alte forme de stocare şi distribuţie digitală.

 

sursa

wikipedia

webworks.ro

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN DOCUMENTARE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 2°C 2°C
CLUJ 3°C 2°C
CONSTANTA 9°C 4°C
CRAIOVA 2°C 2°C
BRASOV 2°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI