De la 1 iunie, carburanții vânduți în benzinării trebuie să conțină obligatoriu biocombustibili: motorina 6,5 la sută, benzina 8 la sută

Din această lună, carburanții vânduți în benzinării trebuie să conțină obligatoriu biocombustibili. Motorina va avea cel mult 6.5 la sută biocarburant, iar benzina - cel mult 8 la sută. Sunt cerinţe potrivit unei ordonanțe de Guvern. Măsura vizează reducerea noxelor, însă crește ușor consumul. Prețurile au rămas la fel.

04 Iunie 2023, 18:38 (actualizat 04 Iunie 2023, 19:11) Știrile TVR |

Nu foarte mulți șoferi au aflat că atunci când alimentează încarcă rezervorul şi cu biocombustibil. Din 1 iunie, motorina trebuie să conțină 6,5 la sută biocombustibil, iar beznina - 8 la sută. Sunt procente mici prevăzute într-o ordonantă de guvern, şi ar ajuta la reducerea noxelor cu 6 la sută, dar şi la folosirea a cel puțin 10% energie din surse regenerabile în toate formele de transport.

Experții spun că amestecul de biocombustibil cu carburanți fosili duce la creșterea consumului cu cel mult 10 la sută. Dar face bine pentru mediu. Specialiştii recomandă câteva trucuri care duc la scăderea consumului. Spre exemplu, avelopele să fie corect umflate, iar șoferii să nu conducă agresiv.

Matas Buzelis, expert auto: "Cel mai important lucru este să conduci lin, fără accelerări rapide, fără frânări bruşte, trebuie să păstrăm distanţa faţă de cel din faţă.  Dacă oamenii folosesc astfel de trucuri sau recomandări, cred că îşi pot reduce consumul de la 10 până la 40 de procente."

Reprezentanții Asociației Benzinarilor particulari spun că prețurile au rămas același, deși acum benzina și motorina conțin şi biocombustibil în procente mici.

România, în special prin orașele mari precum București sau Cluj, conduce în topurile poluării din lume. Ţara noastră este fruntașă și la numărul de accidente mortale din cauza vitezei excesive și a comportamentului agresiv la volan.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 28°C
IASI 28°C 28°C
CLUJ 25°C 25°C
CONSTANTA 25°C 25°C
CRAIOVA 28°C 27°C
BRASOV 24°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI