De la 1 iulie, ne putem trata în spitalele private și cu banii din asigurările publice de sănătate. Argumente pro și contra

De luna viitoare, ne vom putea trata în spitalele private și pe banii statului. Guvernul a aprobat ordonanță de urgență prin care pacienții asigurați la sănătate vor suporta doar o parte din costurile operațiilor, printr-o contribuție personală. În timp ce Executivul susține că este normal ca banii să urmeze pacientul, social-democrații acuză Guvernul Cîţu că deturnează banii publici.

25 Iunie 2021, 17:44 (actualizat 25 Iunie 2021, 22:49) |

În prezent, viitoarele mămici care plătesc contribuții de sănătate nu primesc niciun sprijin din partea statului dacă își aduc pe lume copilul într-un spital privat. O cezariană costă și de 6 ori mai mult la particular, comparativ cu aproape 2.500 de lei, cât decontează statul. De luna viitoare, vor plăti doar diferența între tariful spitalului privat și cel decontat de Casa Națională de Sănătate. Și vor afla dinainte cât trebuie să achite în plus.

ADRIAN GHEORGHE, președintele CNAS: “Mai exact, există un deviz estimativ pe care furnizorul privat va trebui să i-l ofere oricărui pacient asigurat care vine să se trateze și să detalieze foarte clar, începând cu cât acoperă Fondul pentru rezolvarea cazului și ce sume se percep în plus de către furnizorul privat”.

Măsura se va aplica doar în unitățile private care au contract cu Casa Națională de Sănătate pentru spitalizare continuă. Acestea vor fi obligate să afișeze suma contribuției personale. Devizul estimativ este valabil 5 zile lucrătoare, timp în care pacientul poate compara mai multe oferte.

CRISTIAN HOTOBOC, patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private: „Ne așteptăm ca tarifele practicate de spitalele private să scadă față de cum erau în prezent, pentru că acum se va transparentiza foarte bine procesul”.

RADU GĂNESCU, președintele COPAC: „Discriminare ar exista dacă n-ar fi opțiune. Trebuie să ne uităm ce s-a întâmplat în perioada pandemiei, când spitalele au fost închise și singura soluție a marii majorități a pacienților au fost serviciile private”.

Social-democrații acuză Guvernul că îi favorizează pe cei bogați. "PSD respinge categoric privatizarea mascată a Sănătății și deturnarea banilor publici, prin introducerea coplății în sistemul privat", au transmis reprezentanții principalului partid de opoziție. Unii experți în politici de sănătate consideră că ordonanța Executivului este o greșeală.

Dr. SORIN PAVELIU, expert în politici de sănătate: „Avem o reglementare în momentul de față, care pune în inferioritate întreaga populație săracă. Avem 70 % din oameni care se descurcă de pe-o zi pe alta, dar care nu pot să plătească, de exemplu, în ambulator, diferența între 28 de lei, cât decontează Casa pentru o consultație, și 150-200 de lei, cât este o consultație privată. Este o aberație”.

Contribuția personală intră în vigoare de la 1 iulie.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 29°C
IASI 27°C 24°C
CLUJ 24°C 20°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 32°C 27°C
BRASOV 25°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI