A început anul școlar după gratii. La Timișoara, aproape 150 de deținuți învață să scrie și să citească. Cei avansați se bucură că vor termina zece clase și își vor putea lua permisul de conducere

S-a deschis anul școlar după gratii. Aproape 150 de deținuți din Penitenciarul Timișoara vor merge la ore, vor avea teme și vor primi note, ca într-o școală obișnuită. La final de studii, sunt recompensați cu credite și câștigă zile pentru eliberarea condiționată. Chiar dacă festivitatea de deschidere nu a avut loc în curtea școlii, deținuții au avut parte de un ceremonial aproape tradițional.

29 Septembrie 2022, 15:49 (actualizat 29 Septembrie 2022, 16:11) Știrile TVR |

Programul „A două șansă" are deja patru ani vechime la Penitenciarul din Timișoara. Deținuții-elevi se bucură că își pot finaliza studiile și, astfel, au o șansă la o integrare mai rapidă în societate după eliberare. Unii dintre ei au învățat să scrie și să citească după gratii.

Ce spun deținuții: „Mă bucur că, la „A doua șansă”, îmi termin și eu școala și când ies afară, am zece clase, vreau să îmi cumpăr o mașină.

Vreau, când ies de aici, să continui școala, dacă dețin zece clase, pot să dau pentru permis.

Când o să mă eliberez, o să pot să fac mai mult”.

Școala se desfășoară de luni până vineri, după-amiază, pentru ca deținuții să poată merge și la locul de muncă. Materia de doi ani este comprimată într-unul singur, iar elevii primesc note și au de făcut teme.

Ildiko Homitsky, profesoară de matematică: „Ei sunt cuminți, ne ascultă, eu îi mai scot la tablă, le place să rezolve exerciții”.

La finalul studiilor, deținuții primesc o diplomă din partea Inspectoratului Școlar Județean. În plus, câștigă 30 de zile pentru fiecare an la eliberarea condiționată și primesc credite.

Ramona Bana, director adjunct Reintegrare Socială- Penitenciarul din Timișoara: „Penitenciarul Timișoara este un penitenciar care folosește foarte mult deținuții la activitățile productive și, atunci, conform legislației în vigoare,  aceștia pot inclusiv să muncească și să participe, să-și definitiveze studiile. Și atunci am ales, de comun acord cu inspectoratul, penteu a face acest program de după-amiază, pentru ca deținuții care lucrează să poată participa la cursuri. ”

Anul acesta, aproape 30 de deținuți care nu au făcut deloc școală în libertate urmează modulul de învățământ primar. Alți 105 sunt înscriși în învățământul secundar care acoperă inclusiv clasa a 10-a, ultima obligatorie din învățământul românesc.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 4°C 3°C
CLUJ 6°C 7°C
CONSTANTA 6°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 6°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI