De cine se teme Vladimir Putin? Corespondență de la Moscova pentru LUMEA AZI

1 aprilie 2017, 13:59

Nimeni nu credea, în urmă cu o săptămână, că în centrul Moscovei se vor strânge atât de mulți manifestanți care să-și exprime protestul față de corupție, într-un fel și împotriva regimului lui Vladimir Putin, a transmis Liviu Iurea, pentru LUMEA AZI.

Kremlinul a fost total nepregătit. Toată săptămâna au fost ședințe la Kremlin. Caută o strategie. Primul semnal este că în luna aprilie, când trebuia să aibă loc dialogul lui Putin cu poporul, acest format de emisiune a fost amânat pentru toamnă, probabil ca Putin să evite întrebări din partea telespectatorilor legate de corupție sau de acțiunile de protest.

Kremlinul manifestă o mare iritare vizavi de tot ce este simbolistic. Cu cât ești mai aproape de zidurile Kremlinului, să protestezi, cu atât reacția față de conducătorii ruși care-și au reședința la Kremlin este mai mare. De aceea, fac tot posibilul ca orice acțiune de protest să fie cât mai departe de acest simbol al statalității ruse. Toate acțiunile de protest care au fost autorizate până acum au fost la periferia Moscovei. Duminica trecută nimeni nu se aștepta ca din metrouri, de pe străzi, să iasă atât de multă lume. S-ar putea ca în perioada următoare să începem să avem și noi probleme cu internetul, cu rețelele de socializare, așa cum se întâmplă în Turcia.

Alexei Navalnîi mai are o săptămână de arest, el este foarte creativ, el a făcut acel film despre imperiul imobiliar al lui Dimitrie Medvedev, un film foarte reușit. În timp ce făcea campanie în regiunile Rusiei, a fost împroșcat cu o substanță verde, similară albastrului de metil, dar de culoare verde, și-a făcut toată fața verde și exemplul lui a fost urmat de foarte mulți tineri și este foarte posibil ca această chestie creativă s-o mai întâlnim pe parcursul acestei veri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite