De ce vrea Kremlinul să reformeze recrutarea sezonieră a Rusiei și ce ar putea însemna asta pentru cetățenii obișnuiți

Soldați ruși
Soldați ruși
22 decembrie 2022, 11:07

Astfel, vârsta minimă va crește de la 18 la 21 de ani, în timp ce vârsta maximă va trece de la 27 la 30 de ani.

Autoritățile ruse intenționează, de asemenea, să mărească dimensiunea armatei de la 1 milion la 1,5 milioane de soldați. În plus, Șoigu a declarat că bărbații care își încheie stagiul obligatoriu – numiți „recruți” în sistemul rusesc – ar trebui să aibă opțiunea de a semna un contract cu armata începând cu prima lor zi de militărie (este legal să se trimită în luptă soldați prin contract, dar nu și recruți).

Președintele Vladimir Putin și-a exprimat sprijinul pentru aceste „schimbări structurale în forțele armate”.

Meduza a vorbit sub condiția anonimatului cu un avocat militar din cadrul coaliției „Apel la conștiință” despre modul în care aceste schimbări i-ar putea afecta pe rușii care sunt supuși conscripției.

Meduza: Cum credeți că propunerea lui Șoigu de a schimba limitele de vârstă pentru recruți îi va afecta pe aceștia? Se înțelege de ce au fost necesare aceste schimbări?

Avocat: Pentru unii, această întrebare [despre recrutare] poate fi acum amânată, dar pentru unii care credeau că au reușit să evite recrutarea, problema este acum relevantă.

Și, bineînțeles, propunerea are ca scop consolidarea așa-numitelor „resurse de recrutare”, adică numărul de cetățeni pe care Ministerul rus al Apărării îi poate recruta în serviciul militar. Pentru că între 18 și 21 de ani, o parte semnificativă a cetățenilor își amână serviciul militar obligatoriu. La 18 ani, ei termină liceul și merg la colegiu (nu există aproape nicio concurență [pentru admiterea] la colegiu) sau la universitate, ceea ce le permite să amâne recrutarea pentru încă câțiva ani.

Educația este unul dintre cele mai obișnuite motive pentru o amânare. Asta înseamnă că tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 21 de ani nu sunt adesea recrutați. Dar la 27 de ani, de regulă, acest motiv de amânare nu există. Cei de 27 de ani folosesc un alt motiv: familiile lor. Cu toate acestea, în 2008, autoritățile au eliminat posibilitatea de amânare pentru faptul de a avea un singur copil (a avea doi sau mai mulți este relativ neobișnuit).

Se pare că Ministerul Apărării va beneficia de pe urma creșterii vârstei de recrutare: numărul de cetățeni pe care îi va putea chema la serviciul militar obligatoriu va crește.

Meduza: Credeți că majorarea vârstei minime de recrutare de la 18 la 21 de ani ar putea fi o mișcare de PR a autorităților pentru a calma populația? La începutul războiului, școlarii de ieri au fost trimiși pe front, ceea ce poate submina încrederea populației în stat.

Avocat: Există într-adevăr o infantilizare a tineretului. La 18-20 de ani, oamenii nu au încă, de multe ori, o experiență reală de viață, iar ideile lor despre viață pot fi nepractice în anumite sensuri. Tinerii de această vârstă sunt tratați în mare măsură ca niște copii. […] Și pe mine m-au frapat fețele copilăroase ale celor capturați [rușii trimiși în războiul din Ucraina] – practic adolescenți de 18-20 de ani. Bineînțeles, în acest sens, este o schimbare pozitivă faptul că vor fi recrutați mai târziu.

Cu toate acestea, ar fi bine dacă pur și simplu nu i-am înrola, nici mai devreme, nici mai târziu, pe cei care nu vor să participe la asta. Tot acest sistem de recrutare obligatorie – fie la 20 de ani, fie la 30 de ani – este o instituție arhaică și trebuie schimbat în alte moduri. Nu extindeți limitele de vârstă pentru recrutare. Dimpotrivă, reduceți-le. Și dezvoltați o opțiune pentru serviciul civil, mai degrabă decât pentru cel militar.

Meduza: Am auzit de la ministrul apărării Șoigu că aceste schimbări vor fi adoptate „treptat”. Cât de repede credeți că ar putea intra în vigoare?

Avocat: Până la următoarea campanie de recrutare [în primăvara anului 2023] – pe deplin. Se vorbește despre modificarea legii federale „Cu privire la obligația militară și serviciul militar”, precum și a unui număr de regulamente. Au existat cazuri în care modificări ale legilor federale au fost adoptate într-o zi. Dar chiar și cu o procedură mai convențională, [aceste modificări] pot fi pe deplin implementate: dacă există voință politică, [se va întâmpla] până la următoarea campanie de recrutare.

Mi-e teamă că aici [cu modificările propuse pentru vârstele de recrutare] vor spune un lucru și vor face altul. Ridicarea vârstei [de recrutare] se va face fără nicio „gradualitate” – o vor ridica imediat la 30 de ani. Dar cea mai mică [de la 18 la 20 de ani] se va schimba „gradual”. Rezultatul va fi o modalitate de a extinde resursele de recrutare. Acest lucru va fi clar dacă și când vor introduce legislația federală privind recrutarea.

Meduza: În prezent, autoritățile plănuiesc să mărească dimensiunea armatei la 1,5 milioane, ceea ce înseamnă că vor recruta încă 350.000 de persoane. Acest lucru se întâmplă pe fondul zvonurilor privind un probabil „al doilea val” de mobilizare. Ar putea autoritățile să încerce să „ascundă” mobilizarea în acest fel?

Avocat: Mobilizarea este încă un proces puțin diferit de cel al conscrierii pentru serviciul obligatoriu. [Mobilizarea] presupune că sunt trimiși în trupe oameni care au experiență din serviciul anterior și care sunt în rezervă cu o anumită specialitate [militară]. Dar conscripția presupune că oamenii nu au absolut nicio experiență.

Nu pot răspunde încă la întrebarea dacă este posibil să mărim armata la dimensiunea declarată prin extinderea [bazei de oameni] care pot fi recrutați pentru serviciul obligatoriu. Nu mi se pare foarte realist.

Suntem însărcinați cu recrutarea în fiecare toamnă și primăvară prin decret prezidențial – era vorba de aproximativ 140.000-150.000 [de oameni], deci 300.000 pe an. În ultimele campanii de recrutare (în primăvara și toamna acestui an), au existat mari probleme chiar și în îndeplinirea acestui plan. În special în marile orașe – Moscova, Sankt Petersburg, Volgograd, Vladivostok – vedem cazuri de racolări și de recrutare de o zi, ceea ce indică faptul că comisariatele nu pot face față sarcinii în cadrul operațiunilor lor normale. Dacă trebuie să facă de două ori mai mult, nu este foarte realist.

Din câte am înțeles, creșterea dimensiunii forțelor armate se va întâmpla prin diverse mijloace – printr-o mare campanie de recrutare de soldați contractuali, poate prin utilizarea [rezidenților] din teritoriile ocupate. […] Poate prin crearea de noi formațiuni în cadrul forțelor armate. Cred că va fi un proces divers și amplu.

Meduza: Ați menționat deja serviciul civil alternativ. Aceasta este o modalitate de a evita riscul de a participa la luptă. Credeți că tinerii între 18 și 20 de ani care nu doresc să participe la război ar trebui acum să părăsească urgent Rusia sau ar trebui să se gândească la un alt plan pentru a se proteja?

Avocat: Este încă devreme pentru a vorbi despre cine trebuie să ia măsuri urgente. Sunt încă doar vorbe, nici măcar o lege. Aceste schimbări încă nu au fost adoptate și nu știm când vor fi adoptate. Oamenii care se tem să nu fie chemați la luptă – bărbați în rezervă, recruți – cred că toți cei care puteau pleca, în aceste nouă luni de război, au plecat deja sau plănuiesc să o facă. În acest sens, nu cred că schimbările care au fost anunțate vor influența serios acest proces.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite