De ce tremură Angela Merkel? Speculații în presă și teoriile specialiștilor

Premierul Germaniei, Angela Merkel, a avut în ultimele trei luni trei crize de tremurat în public, fapt care a dus la semne de întrebare și numeroase teorii, mai ales că şefa guvernului german nu a oferit nicio explicație, ci a dat asigurări că starea ei de sănătate este bună. Agenţia EFE, preluată de Agerpres, a prezentat marți un material în care sunt adunate reacțiile apărute în rândul presei și a specialiștilor.

13 August 2019, 18:36 (actualizat 13 August 2019, 19:07) |
Angela Merkel, tremur necontrolat la întâlnirea cu premierul finlandez Antti Rinne

În Germania, majoritatea cetăţenilor consideră că aceasta este o problemă personală a cancelarului - părere exprimată de 80% dintre cei intervievaţi într-un sondaj publicat pe 19 iulie de televiziunea publică ZDF. Pe reţelele de socializare însă, se vorbeşte despre posibile cauze, unele hazardate şi puţin fundamentate.

Angela Merkel a avut trei crize de tremurat în public

Prima criză a cancelarului a fost pe 18 iunie, la Berlin. Merkel era alături de noul preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski, la ceremonia de primire a acestuia, când a fost cuprinsă brusc de un tremurat care a durat câteva minute. A spus în aceeaşi după-amiază la o conferinţă de presă că a fost vorba doar despre o stare de deshidratare, după ce stătuse câteva ore în picioare la o temperatură de peste 30 de grade, fără să bea apă.

Episodul s-a repetat pe 27 iunie, în timpul unei ceremonii alături de preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, şi din nou pe 10 iulie la primirea premierului finlandez Antti Rinne, venit în vizită oficială în Germania. Merkel a dat asigurări atunci, încă o dată, că se simte ''foarte bine''. Totuşi, a doua zi ea a rămas aşezată în timpul intonării imnului german la o altă ceremonie oficială.

Parkinson şi alte teorii

Parkinson, scleroză multiplă, frig, anxietate - sunt câteva dintre ipotezele lansate după crizele de tremurat ale cancelarului Angela Merkel.

Mass-media germane,  mai preocupate decât cele internaţionale să analizeze acest subiect, s-au aventurat să diagnosticheze problema lui Merkel, în timp ce se discută dacă şefa executivului ar trebui sau nu să ofere mai multe informaţii despre afecţiunea de care suferă. Se vorbeşte astfel despre frig, stresul asociat responsabilităţii funcţiei şi chiar despre cancer, dar ca posibilă cauză cel mai des evocată pe internet este boala Parkinson.

O explicaţie avansată de publicaţii senzaţionaliste sau de grupuri de pe reţele de socializare având legături cu extrema dreaptă este că imnul naţional german i-ar declanşa cancelarului crizele de tremurat. Canalul de Youtube 'Schattenzeit', cunoscut în Germania pentru teoriile sale conspiraţioniste virale, a publicat un film intitulat ''Merkel se prăbuşeşte cu imnul naţional! Imaginile vorbesc mai mult decât cuvintele'', film ce are aproape 200.000 de vizualizări şi susţine că tremuratul lui Merkel ar avea o legătură cu o posibilă repulsie a ei faţă de acest imn.

Ce spun experţii

Medicii avertizează însă că este hazardat şi riscant să se pună diagnostice doar pe baza unor imagini video, deşi ei nu prea cred că ar putea fi vorba de cancer sau Parkinson. În ceea ce priveşte această ultimă afecţiune, impresia din imagini este că, având în vedere modul în care se mişcă, Merkel nu prezintă semne ale bolii Parkinson'', explică preşedintele Asociaţiei de Neurologie din Madrid, David Perez Martinez.

Un alt neurolog, Juan Carlos Portilla, afirmă şi el că tremuratul lui Merkel nu este specific acestei afecţiuni, în cazul bolii Parkinson tremuratul fiind mai continuu şi însoţit de alte simptome, cum ar fi lipsa agilităţii.

David Perez Martinez descrie simptomele cancelarului drept un ''tremurat predominant în poziţie ridicată sau ortostatică'', ce ar putea fi legat de o tulburare motorie rară - care nu este gravă şi se poate trata uşor -, întâlnită de obicei la femeile cu vârste avansate (Merkel a împlinit 65 de ani) şi care este caracterizată prin tremurături rapide ale picioarelor şi trunchiului ce apar când pacientul stă în picioare.

În orice caz, spune şeful secţiei de neurologie a Spitalului 12 Octombrie din Madrid, ''a priori nu pare a fi vreo boală gravă sau cancer, cum s-a afirmat prin unele media, şi nici o infecţie sau un fond infecţios''.

Juan Carlos Portilla adaugă, la rândul său, că aceste episoade repetate de tremurat pot avea multiple posibile cauze, începând cu cele neurologice şi până la afecţiunile tiroidiene, fiind posibil şi un răspuns psihosomatic la anxietate sau panică, această ultimă versiune fiind apropiată şi de cea oficială prezentată de Angela Merkel.

Potrivit unui articol de specializate, citat de agenţia EFE, ''tulburările de mişcare psihogene'' sunt rare, dar mai frecvente în cazul femeilor şi nu sunt atribuite unor afecţiuni organice cunoscute, ci unor răspunsuri psihosomatice, adică unor efecte fizice generate de tulburări psihologice, cum ar fi anxietatea, stresul sau panica.

Ar avea sens astfel răspunsul purtătorului de cuvânt al lui Merkel, care a pus ultimele două episoade de tremurat pe seama ''amintirii'' primului episod.

Susţinând această opinie, publicaţia Der Taggespiegel aminteşte experienţa trăită de scriitoarea americană Siri Hustvedt, care în cartea intitulată ''Femeia care tremură'' a relatat cum a început să treacă prin episoade de tremurat după moartea tatălui ei. Or, Angela Merkel şi-a pierdut tatăl în 2011, iar mama ei a murit anul acesta în luna aprilie.

Totuşi, atrage atenţia neurologul Perez Martinez, ''este foarte complicat să analizăm cauzele, dat fiind că nu putem descrie clinic tulburările şi nici nu cunoaştem istoricul medical al Angelei Merkel''.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 20°C
IASI 18°C 18°C
CLUJ 18°C 17°C
CONSTANTA 19°C 20°C
CRAIOVA 21°C 19°C
BRASOV 19°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI