De ce Suedia nu a recurs la izolare și carantină în timpul epidemiei la fel ca restul Europei? Interviu cu dr. Daria Glaessgen, medic și cercetător român

Daria Glaessgen este medic, originară din Craiova, fost șef de catedră la Facultatea de medicină din Stockholm și medic specialist în clinică de ginecologie oncologică la Spitalul universitar Karolinska, cel mai mare spital din peninsula scandinavă, mutată de curând cu postul la spitalul din Upsalla, unde acum, în timpul epidemiei, face parte din comisia etică a spitalului, care decide zilnic oportunitatea ca pacienții gravi sa fie internați sau nu la Terapie Intensivă.

14 Aprilie 2020, 13:46 (actualizat 15 Aprilie 2020, 08:51) Știrile TVR |
Mărturia unui medic român în Suedia
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

„Modelul suedez” de gestionare a pandemiei este discutat sau chiar criticat pe plan mondial, pentru că Suedia a decis să nu închidă complet restaurantele, magazinele, școlile sau sălile de spectacol.

Spre deosebire de restul Europei, aici s-a apelat la conștiința cetățenilor: dacă ești bolnav, adică ai cele mai mici semne de răceală, ești rugat să stai acasă. Pentru că cei mai mulți respectă acestă regulă, scade și riscul de transmisie al bolii, dar, când discutăm despre așa-zisul model suedez trebuie luate în calcul și următoarele:

1. Suedia este o națiune cu speranță de viață mult peste media europeană (peste 73 de ani).

2. Suedia e un stat profund individualist, centrat pe libertatea cetățeanului, dar cu încredere și respect nedisimulate pentru autorități.

3. Protocoalele în spitalele sunt locale, se schimbă și se perfecționează zilnic, in funcție de situație

4. Criza este total apolitizată și gestionată de experți ai Autorității naționale de sănătate a populației.

5. Izolarea totală/carantina nu sunt răspunsul. Danemarca a fost in izolare totală și are același număr de infectați raportat la populație ca și Suedia.

Interviul este realizat de Irina Păcurariu, pe pagina de Facebook a emisiunii “Rețeaua de idoli”, de la TVR. “În perioada de izolare pe care o traversăm, mi s-a părut important să rămânem conectați cu oameni cât mai diverși, cu profesii, traiectorii personale și experiențe diferite, egali acum în fața aceste crize imense și traumatizante. Așa am ajuns să încep o serie de interviuri, pe care le public pe pagina de Facebook a emisiunii și apoi pe site-ul meu, unde le adun într-o serie pe care am numit-o Rețeaua de speranță”, spune Irina.

Realizatoarea Irina Păcurariu vă propune în fiecare zi câte un interviu cu români din toată lumea, cât mai neasemănători, cu profesii, traiectorii personale și experiențe diferite, egali acum în fața aceste crize imense și traumatizante.

Depășim mai ușor perioada de izolare pe care o traversăm dacă rămânem mai conectați și mai informați, cu povești adunate din toată lumea, care ne ajută să căpătăm mai multă speranță, încredere și optimism.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 6°C
IASI 6°C 4°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 8°C 7°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV 4°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI