De ce se teme Vladimir Putin de soldaţii din Legiunea „Libertatea Rusiei”

Soldati rusi care luptă pentru Ucraina
Soldati rusi care luptă pentru Ucraina
12 mai 2022, 14:43

Consilierul şefului de cabinet al preşedintelui Ucrainei, Aleksey Arestovich, a vorbit despre o posibilă subcultură care ia naştere în Rusia odată cu formarea regimentului special de luptători ruşi veniţi în Ucraina să lupte chiar împotriva propriei ţări.

„Sunt câteva zeci, este ca o unitate separată deghizată în Forțele Armate ucrainene. Numărul de cereri către Legiune, venite inclusiv de la cei care servesc Armata rusă, ne-a depăşit aşteptările. Şi vedem cum Legiunea mărșăluiește şi prin Rusia. Pentru că îmi trimit zeci de poze în fiecare zi, unde au desenat din nou litera „L”, alături de numele legiunii, care are propria muzică, propria subcultură”, a spus Arestovich.

Consilierul prezidenţial a subliniat că acţiunile Legiunii i-au atras atenţia inclusiv lui Putin.

„În timpul paradei din 9 mai, președintele rus Vladimir Putin, la finalul discursului său, a spus: Pentru Rusia, pentru victorie. Iar sloganul legiunii este: Pentru Rusia, pentru libertate. Indiferent de modul în care Vladimir Vladimirovici încearcă să blocheze sloganul Legiunii, care se răspândește deja în Rusia, printr-o încercare de a-l înlocui, pare că legiunea i-a prins deja pe mulţi și cei din Kremlin se tem de asta”, a spus Arestovich.

El a mai spus că sistemul de selectare a candidaților pentru legiune este foarte complicat, în principal pentru a preveni infiltrarea ofițerilor FSB. De exemplu, se efectuează un test poligraf dublu.

Căpitanul Maxim Anatolyevich Lesnichenko este unul dintre soldaţii ruşi care a decis să se alăture Legiunii Libertatea Rusiei și să lupte de partea Ucrainei. Într-un videoclip postat pe canalul ucrainean Dialogue Telegram, Lesnichenko și-a cerut scuze că ţara sa a adus războiul în Ucraina. Aşa a luat şi decizia de a adera la „Libertatea Rusiei”. Lesnichenko luptase în batalionul de artilerie antitanc din Ussuriysk.

CONTEXT

Ucraina a anunțat la începutul lunii aprilie înființarea legiunii „Libertatea Rusiei” formată din dezertori și foști militari ruși pentru a lupta împotriva regimului lui Vladimir Putin, potrivit agenției de știri Interfax din Ucraina.

Un reprezentant al legiunii a afirmat într-o conferință de presă ținută pe 5 aprilie la Kiev că sute de oameni și-au exprimat dorința de a lupta alături de ucraineni. „Au fost și peste 300 de cereri de înscriere în legiune într-o singură zi”, a declarat un reprezentant al legiunii, pe 5 aprilie.

„Legiunea noastră îi include și pe frații noștri din Belarus. Include militari activi și pensionați ai Federației Ruse și nu numai. Oamenii vin din diferite țări pentru a lupta împotriva regimului lui Putin”, a spus un alt reprezentant al legiunii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite