Zi decisivă pentru contractul corvetelor. Construirea navelor comandate de Ministerul Apărării, amânată de trei ani

După 6 ani de la momentul în care a demarat procedura pentru cumpărarea a 4 corvete, România nu are nici măcar una din cele 4 nave militare de care are acum nevoie pentru a apăra Marea Neagră în plin război. Ministrul Apărării Naţionale a anunţat în urmă cu două săptămâni, la TVR, că până pe 28 aprilie, se va lua o decizie pentru că asocierea de firme care a câştigat licitaţia - Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa- au amânat semnarea contractului.

28 Aprilie 2022, 13:24 (actualizat 28 Aprilie 2022, 14:33) Știrile TVR |

Epopeea corvetelor a început în anul 2016, atunci când guvernul tehnocrat condus Dacian Cioloș a decis să acorde contractul pentru construirea corvetelor prin achiziție directă unui producător olandez. Ulterior, în 2017, atunci când Partidul Social Democrat a decis că valoarea contractului depășește un milion de euro și are nevoie de aprobarea Parlamentului.

Procedura afost reluată, a trecut de Parlament. Contractul a fost câștigată la licitație de o asociere de firme: Naval Group , o companie a statului francez, și Șantierul Naval Constanța. Licitația a fost contestată, iar în 2020, Curtea de Apel a decis că acest contract se poare derula în continuare, dar cele două firme constructoare nu au mai făcut niciun pas pentru semnarea contractului. În cei trei ani care s-au scurs, nicio corvetă nu afost construită.

Vasile Dîncu, ministrul Apărării: Practic nu s-au înțeles asociații, pe de altă parte unii din asociați au vrut să schimbăm niște condiții contractuale care au fost condiții inițiale, semnate de ei. Condiții legate de garanția legată pe toată durata ciclului de viață al produsului. Asta înseamnă că firmele care câștigă licitația trebuie să dea o garanție pentru vicii ascunse pentru întreaga durata a produsului. Sigur nu au fost de acord cu asta, nu știu cine nu a fost de acord. (...) În cazul în care nu vom reuși să avem oferta conformă cu legea, cu ceea ce s-a semnat atunci va trebui să găsim altă soluție, dar cât timp achiziția mai are o șansă eu zic că nu vreau să comentez ce facem după. Vom comenta la momentul protrivit.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -1°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA -2°C 0°C
BRASOV -5°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI