De ce propaganda TV din Rusia este esențială pentru înțelegerea războiului din Ucraina

Propagandei Rusiei
Propagandei Rusiei
12 aprilie 2022, 10:45

„Armata rusă este descrisă ca triumfătoare: că nu a suferit nicio pierdere, nicio victimă și, cu siguranță, nu comite nicio atrocitate. Între timp, potrivit presei de stat, este vorba despre armata ucraineană care comite atrocități, ucide civili, suferă pierderi grele și pierde teritoriu în fața forțelor ruse”, notează Madeline Roach, care urmărește narațiunile din mass.media de stat și contribuie la raportul pentru NewsGuard despre „realitatea alternativă”. NewsGuard, un startup care evaluează fiabilitatea surselor de știri.

Jurnalismul a fost, practic, interzis acum în Rusia

Experții spun că propaganda putinistă controlează foarte bine opinia publică din Rusia, în ciuda numeroaselor rapoarte despre situația din Ucraina care o contrazic, notează CNN.

„Nu este surprinzător faptul că atât de mulți oameni urmăresc liniile Kremlinului. Este cel mai ușor lucru de făcut pentru ei. Ei nu văd o alternativă. Se simt neputincioși și sunt informații cu care au fost hrăniți an de an de către Putin și de conducerea sovietică”, spune Nic Robertson de la CNN.

„În esență, jurnalismul a fost interzis acum în Rusia”, subliniază și Anne Applebaum de la „Surse de încredere”. „Acum este ilegal să vorbim despre această așa-numită „operațiune militară specială” ca fiind un război sau o invazie. Și asta înseamnă că majoritatea corespondenților occidentali au plecat. Toate mass-media rusă independente care existau înainte de război au fost acum interzise. Mulți dintre acești jurnaliști au părăsit și țara. Așa că povestea adevărată a ceea ce se întâmplă în Rusia devine acum din ce în ce mai greu de spus.”, continuă Applebaum.

Realitatea din interiorul Rusiei poate fi totuși privită prin ochii unor oameni precum Vladimir Kara-Murza, un politician rus de opoziție care a declarat recent într-un interviu pentru CNN că ”acest război va fi prăbușirea lui Putin”. Murza a fost reținut luni în fața blocului său din Moscova.

Oamenii obosesc: nu mai fac față informaților

„Guvernul rus a susținut că niciun rezident nu a fost ucis în timp ce trupele ruse se aflau în Bucha și că dovezile contrare au fost înscenate sau falsificate sau sunt o farsă. Aceste afirmații sunt sincer ridicole. Sunt total false. S-a demonstrat în mod concludent că civili au fost într-adevăr uciși în timp ce trupele ruse se aflau în Bucha și, spun martorii, de către Rusia”, arată Daniel Dale, reporter al CNN.

Dale explică faptul că să urmărești astfel de știri este epuizant și ”cred că aceasta este și ideea”. ”Cred că ceea ce face Rusia este să arunce atâtea prostii în eter, așa încât oamenii fie cred ceea ce văd la televizor, fie obosesc. Oamenii devin atât de confuzi și copleșiți de tot ceea ce este contestat, chiar și de faptele care par cele mai evidente,  încât ridică din umeri  și își spun că nu știu ce este adevărat, nu pot ține pasul cu toate informațiile apărute. Asta este greu și cred că noi, ca jurnaliști, trebuie să luptăm din greu  cu asta”, susține Dale.

„Vor să creadă că țara lor este bună”

În cel mai recent episod al podcastului „Tug of War” de la CNN, corespondentul internațional principal Matthew Chance, care a relatat de la Moscova ani de zile, a explicat de ce propaganda Kremlinului este îmbrățișată de atât de mulți oameni: pentru că „vor să creadă că țara este bună”, nu un regim rău care „ucide oameni fără motiv”. ”Gândiți-vă la asta”, a spus Chance, „cine ar vrea să recunoască că este ceva fundamental în neregulă cu țara ta?”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite