De ce nucleara lui Vladimir Putin, denumită Satan II, poate fi o cacealma şi cum explică analiştii ameninţările Rusiei

Satan II
Satan II
21 aprilie 2022, 11:33

Vladimir Putin a făcut tot posibilul ca testarea unei rachete balistice intercontinentale, miercuri, să sune ameninţător pentru ţările din Occident. Preşedintele Rusiei a spus că lansarea cu succes a rachetei supranumite Satan II, capabilă să livreze mai multe focoase nucleare până în SUA, „le va da de gândit celor care încearcă să ameninţe Rusia”.

Experţii occidentali consultaţi de CNN spun însă că ameninţarea reală este extrem de scăzută şi tot ce face Putin cu Satan II este să distragă atenţia de la eşecul armatei sale în Ucraina, precum scufundarea navei emblemantice a Mării Negre, „Moscova”.

Distragerea atenţiei

Lansarea ar trebui văzută prin lentina recentelor eșecuri militare ale Rusiei și cel mai probabil Putin a folosit testarea pentru a distrage atenţia, au spus analiștii.

Din perspectiva Rusiei, războiul din Ucraina nu a mers bine. Un conflict pe care Moscova preconiza iniţial că îl va încheia în câteva zile s-a extins acum până în cea de-a doua lună. Eforturile trupelor ruse sunt blocate de o rezistență ucraineană hotărâtă, dar şi de probleme logistice precum lipsa camioanelor sau recruți slab pregătiți.

Masi mult, arată analiza CNN, Rusia și-a pierdut unul dintre cele mai vizibile mijloace militare atunci când crucișătorul cu rachete ghidate Moskva s-a scufundat în Marea Neagră. Pierderea navei a fost un moment jenent pentru Moscova, care a recunoscut că nava a suferit un incendiu catastrofal, dar nu a confirmat afirmațiile că ar fi fost lovită de rachete antinavă de către trupele ucrainene.

Astfel de eșecuri importante l-au făcut pe Putin să aibă mare nevoie de știri militare pozitive pentru a hrăni audiența de acasă, iar lansarea de miercuri asta şi-a propus, arată aceeaşi sursă.

În același timp, experții spun că obsesia Rusiei pentru arme „de vitrină”, cum ar fi Satan II, ascunde probleme mai profunde, de bază, în centrul armatei sale.

Phillips O’Brien, profesor de studii strategice la Universitatea St. Andrews în Scoția, scrie pe contul său de Twitter că „mişcarea lui Putin seamănă atât de mult cu „armele minune” ale lui Hitler din cel de-al Doilea Război Mondial”.

Armele-minune făceau parte din „propaganda germană pentru a face să pară că Germania avea șansa de a câștiga războiul când lucrurile mergeau foarte prost. Aceste arme existau adesea, dar impactul lor a fost folosit pentru a distrage atenția poporului german”, mai spune O’Brien, subliniind că Putin foloseşte o „retorică hitleriană atunci când se laudă că Sarmat este cel mai bun sistem din lume”.

„Încearcă să-i facă pe ruși încrezători și mândri de priceperea lor tehnologică, când războiul evidențiază deficiențe constante ale capacității armatei ruse de a opera sisteme complexe”, a spus O’Brien.

Jocul nu se schimbă

Testarea rachetei Satan II, spun analiştii, nu are niciun efect practic. Este o armă strategică, concepută în esență pentru a lovi Statele Unite, așa cum a fost SS-18, predecesorul său din Războiul Rece. La fel ca Rusia, Statele Unite au propriile ICBM, dar și submarine cu rachete balistice și bombardiere strategice cu capacitate nucleară, care s-ar dovedi un factor de descurajare puternic pentru ca Putin să-și folosească vreodată „Satana II”.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat în repetate rânduri că Washingtonul are încredere în propriile capacități de rachete balistice.

Ministerul rus al Apărării a anunțat miercuri că Rusia a testat racheta balistică intercontinentală Sarmat, cunoscută ca Satan II, şi se aşteaptă ca aceasta să intre în uzul armatei în cursul acestui an. Sarmatul este una dintre cele șase noi arme strategice rusești dezvăluite de președintele rus Vladimir Putin la 1 martie 2018.

Racheta a fost lansată pe 20 aprilie dintr-un lansator de siloz de la Cosmodromul de Test al statului „Plesetsk”, din regiunea Arhangelsk din nordul Rusiei, către locul de testare Kura din Peninsula Kamchatka, în estul îndepărtat al Rusiei.

Lansarea, cea mai extinsă de până acum pentru o rachetă care a fost testată pentru prima dată în decembrie 2017, a fost lăudată de Putin într-o declarație publicată de agenția de știri de stat TASS.

Nu este prima dată când Putin se laudă cu puterea rachetei. Într-un discurs din 2018, Putin spunea că Satan II face parte dintr-o serie de noi arme care ar face apărarea NATO „complet inutilă”, scrie CNN.

În 2018 oficialii americani i-au ignorat observaţiile, iar o atitudine similară poate fi observată şi acum, când reprezentanţii SUA au menționat că Moscova a informat Washingtonul înainte de testul de miercuri, așa cum prevăd acordurile internaționale, și au spus că SUA au urmărit lansarea.

„Astfel de testare este de rutină și nu a fost o surpriză. Nu a fost considerată o amenințare pentru Statele Unite sau aliații săi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite