De ce nu este afectată Ungaria de embargoul impus de UE petrolului rusesc

Acordul mult întârziat al Uniunii Europene de impunere a unui embargo asupra petrolului rusesc, finalizat luni seara, scutește efectiv Ungaria de pasul costisitor pe care îl face restul blocului pentru a pedepsi invazia rusă din Ucraina, relatează The New York Times.

01 Iunie 2022, 13:35 (actualizat 01 Iunie 2022, 13:39) Știrile TVR |
Foto: Viktor Orban/Facebook

Premierul Ungariei, Viktor Orban, și-a exprimat opoziția față de acord invocând protejarea economiei țării. A fost încă un pas în politica de un deceniu a Ungariei de aliniere mai strânsă cu Rusia, în detrimentul relațiilor cu UE și NATO.

Pivotarea a avut loc în ciuda suspiciunii adânc înrădăcinate în Ungaria cu privire la puterea și influența rusă, bazată pe istoria trupelor ruse și sovietice care au reprimat brutal revoltele maghiare din 1848-49 și în 1956.

Viktor Orban, un lider declarat iliberal, care la începutul carierei sale a fost un critic vocal al Moscovei, a vorbit în ultimii ani din ce în ce mai mult cu admirație despre președintele Rusiei, Vladimir Putin, și despre marca sa de naționalism, exprimând simpatie pentru cerințele de securitate ale președintelui rus către NATO. Și premierul ungar a descris, de asemenea, interesele Ungariei ca fiind distincte de cele ale Occidentului,  invocând războaiele culturale și temeri față de valori liberale care slăbesc granițele Ungariei, și vorbind în martie despre „nebunia de gen care mătură lumea occidentală”.

Conform acordului de luni, statele UE au convenit să blocheze importurile de petrol rusesc pe mare, ceea ce lasă intactă aprovizionarea Ungariei, deoarece este fără ieșire la mare și își primește petrolul prin conducte. Acordul include, de asemenea, o asigurare că, în cazul în care conducta ar fi avariată – trece prin Ucraina –, Ungaria ar putea cumpăra petrol rusesc prin alte mijloace, fără a fi acuzată de încălcarea blocadei europene.

„Ungaria este scutită de embargoul impus petrolului!”, a scris Orban luni pe pagina sa de Facebook. El comentase anterior că oprirea petrolului rusesc „echivalează cu o bombă atomică aruncată asupra economiei maghiare”.

Ungaria reprezintă doar o mică parte din fluxul de petrol rusesc către UE. Embargoul va priva Rusia de venituri de miliarde de dolari, indiferent de importurile nestingherite ale Ungariei.

În ajunul invaziei, în timp ce alți aliați dădeau alarma cu privire la acumularea de trupe a Rusiei în apropierea graniței Ucrainei, Viktor Orban a călătorit la Moscova pentru a reafirma un acord de gaze naturale rusești ieftine, care l-a ajutat să mențină prețurile la energie la un nivel scăzut și să-și asigure sprijinul politic.

De la începutul războiului, Ungaria a parcurs o linie fină, alăturându-se primelor runde de sancțiuni împotriva Rusiei și acceptând refugiați ucraineni, dar refuzând în același timp să permită livrărilor de arme spre Ucraina să tranziteze prin țară. De asemenea, liderul de la Budapesta a refuzat și desfășurarea de trupe americane suplimentare.

Ungaria este mai dependentă de energia rusă decât alte națiuni europene, primind aproximativ 80% din gazul său de la Gazprom și mai mult de jumătate din petrolul său din Rusia. De asemenea, Rusia a investit masiv în extinderea unei centrale nucleare din Ungaria, care generează aproximativ jumătate din electricitatea țării.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN RĂZBOI ÎN UCRAINA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 30°C
IASI 26°C 26°C
CLUJ 20°C 24°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 25°C 27°C
BRASOV 24°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI