“De ce lovim copiii?” Datele unui raport despre violenţa asupra celor mici. Doar unul din 10 părinţi nu şi-ar lovi niciodată copilul

FOTO: Hanna Barczyk
FOTO: Hanna Barczyk
6 decembrie 2017, 12:45

Citiţi raportul integral AICI!

Este primul raport care cuprinde o caracterizare a principalelor şapte tipologii de părinţi din România care probează o atitudine violentă faţă de propriii copii, precum şi motivele invocate cel mai frecvent de părinţi pentru a justifica lovirea copilului.

Scopul raportului de cercetare “De ce lovim copiii?” este de a oferi o cheie de interpretare cu privire la incidenţa comportamentelor violente asupra copiilor. Analiza se concentrează pe atitudini faţă de violenţă şi oferă o perspectivă clară asupra factorilor declanşatori care duc la violenţa părinţilor asupra propriilor copii. Totodată, studiul cuprinde şi o analiză privind efectele pe termen lung ale violenţei atât asupra copilului cât şi asupra societăţii.

Raportul arată că doar 1 din 10 (9%) părinți români nu şi-ar lovi niciodată copilul. Atitudinea violentă față de copii se regăsește portretizată în şapte tipologii distincte de părinţi care justifică violența în moduri diferite:

•        1 din 2 părinţi (51%) cred că lovirea este pentru binele copilului;

•        1 din 10 (10%) consideră că lovirea apare din cauza copilului;

•        8% ar lovi copiii dar nu ar vrea ca acest lucru să se afle;

•        8% invocă motivații religioase;

•        6% lovesc copiii gratuit, fără motiv;

•        5% afirmă că ar lovi copilul pentru că toată lumea face la fel;

•        3% se simt foarte vinovaţi după ce lovesc;

“În mod paradoxal, deşi românii consideră violenţa asupra copilului ca fiind a treia problemă socială din România, după sărăcia extremă şi calitatea educaţiei, raportul arată că peste jumătate dintre părinţi nu consideră că o palmă la fund este o formă de violenţă iar peste 90% cred că violenţa este doar atunci când lovirea provoacă vânătăi şi cicatrici sau când părinţii îşi bat copilul fără motiv”, a declarat Daniela Buzducea, Director Naţional World Vision România.

Astfel, raportul mai arată că deşi s-au înregistrat progrese privind mentalitatea românilor cu privire la lovirea copiilor (părinţii nu mai cred că “Bătaia e ruptă din Rai”), fenomenul violenţei asupra celor mici continuă să persiste şi pentru că 82% dintre părinţi se asociază proverbului „Rufele murdare se spală în familie”, iar 76% dintre respondenţi afirmă că au fost supuşi unor comportamente violente în copilărie, ceea ce sugerează perpetuarea inter-generaţionala a violenţei asupra copilului.

La nivel global s-a creat Parteneriatul Global pentru Eliminarea Violenţei asupra Copilului, sub umbrela Organizației Națiunilor Unite. Din Parteneriatul Global fac parte guverne, ONG-uri, agenţii ONU, universităţi şi agenţi economici din întreaga lume. În cadrul Parteneriatului România şi-a asumat rolul de ţară campion și a lansat deja această campanie în luna martie a acestui an.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite