De ce întârzie compensarea facturilor la energie

8 noiembrie 2021, 16:56

Reprezentanții Ministerului Energiei spun însă că schema de compensare trebuie aplicată din prima zi a acestei luni și anunță că iau în calcul sancționarea furnizorilor.

Problema apare la facturile emise pentru octombrie care au în componență și zile de plată din noiembrie. Pentru acestea, furnizorii susțin că nu pot deocamdată să aplice compensațiile prevăzute de lege.

Furnizorii spun că sunt necesare norme de aplicare care să stabilească printre altele cum va face statul deconturile către furnizori. Dar și cum trebuie calculate facturile compensate.

Legea care prevede schema de compensare a facturilor la energie pentru sezonul rece a fost publicată în Monitorul Oficial pe 29 octombrie. Autoritățile au termen 15 zile să stabilească procedura de decontare către furnizori precum și alte măsuri necesare aplicării actului normativ. Reprezentații Ministerului Energiei au transmis însă că mecanismul de compensare trebuie aplicat de la 1 noiembrie.

„Ministerul Energiei atrage atenţia că un astfel de comportament abuziv poate să atragă după sine inclusiv sancţiuni penale, pentru abuz în funcţie, pe lângă cele contravenţionale prin eventualele amenzi”, a anunțat instituția, la solicitarea Știrilor TVR.

Experții în energie sunt de părere că problema a apărut și din cauză că legea a fost adoptată prea repede în Parlament.

Conform legii, compensațiile pentru plata facturilor la energie electrică și gaze naturale se acordă timp de cinci luni, de la 1 noiembrie până la la 31 martie 2022.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite