De ce îl urăște Putin pe Lenin? Argumentele unui celebru antropolog rus

Invazia declanșată în Ucraina și mecanismele de control totalitar impuse societății ruse de către regimul Putin au dus la comparații între Rusia contemporană și Uniunea Sovietică. Legat de acest subiect, site-ul Meduza a discutat cu antropologul rus Alexei Yurchak, autorul unui cunoscut studiu despre ultimele decenii ale URSS – „Everything Was Forever, Until it Was No More”.

11 Mai 2022, 16:32 (actualizat 11 Mai 2022, 16:37) Știrile TVR |
Foto: Unsplash

Rusia se confruntă în prezent cu un control totalitar, dar încă „nerealizat pe deplin”, atrage atenția Yurchak.

„Vorbind despre situația de astăzi, fără îndoială a existat o pivotare către controlul totalitar, deși nu a fost încă realizat pe deplin. Mass-media independentă din Rusia a fost trasă pe linie moartă, au fost adoptate noi legi teribile privind dezinformarea etc. Acum va fi mai dificil să te angajezi în proiecte care există de ani de zile sau să organizezi expoziții care erau permise până de curând. Librăriile independente vor continua să existe, dar probabil că va deveni imposibil să vinzi anumite cărți sau să organizezi discuții cu cititorii”, a explicat Yurchak în interviul oferit site-ului Meduza.

În discursul său pre-invazie, Vladimir Putin l-a învinovățit pe Lenin pentru statalitatea ucraineană. De ce a devenit Lenin inamicul istoric nr. 1 al președintelui rus?

„Este un politician antisovietic”

Potrivit lui Alexei Yurchak, Putin nu a fost niciodată un simpatizant al proiectului sovietic.

„Putin a fost întotdeauna împotriva proiectului sovietic. Este un politician antisovietic. Imperialismul pe care îl predică nu are nimic de-a face cu Uniunea Sovietică sau cu ideologia comunistă”, a afirmat antropologul.

Și totuși, Vladimir Putin este și cel care a declarat: „Oricine nu regretă dispariția Uniunii Sovietice, nu are inimă”. Ce-a vrut să spună Putin cu această afirmație?

„Această remarcă înseamnă altceva pentru el. Chestia este că un număr imens de oameni - concetățenii noștri, rudele și predecesorii noștri - au trăit în Uniunea Sovietică. Sensul vieții lor își avea rădăcinile în sovieticitate, în realitatea sovietică. Pentru mulți, în special pentru persoanele în vârstă, o repudiere completă a proiectului sovietic însemna că viața lor fusese aparent trăită în zadar. Dar pentru imperialistul Putin, această tragedie are o conotație oarecum diferită - pentru el este o pierdere a unui mare spațiu comun, a unui mare obiectiv unificator [și] a statutul de lider mondial.

Pentru el, ceea ce este important nu este aspectul comunist al trecutului sovietic - el privește acest lucru cu dispreț -, ci rolul de lider mondial pe care l-a jucat URSS. Că Putin trăiește colapsul URSS ca pe-o tragedie nu înseamnă că vrea să se întoarcă într-o societate comunistă sau că este interesat de ideile leniniste”, consideră Alexei Yurchak.

Putin l-a atacat în mod special pe Lenin deoarce acesta a insistat că națiunile au dreptul la autodeterminare, atrage atenția Yurchak.

„O idee centrală pentru crearea statului sovietic a fost aceea că populațiile [etnice, rasiale, naționale, regionale] i s-au alăturat voluntar și aveau dreptul să-l părăsească în mod voluntar. Desigur, în practică, retragerea voluntară din Uniune a fost o ficțiune ideologică. Dacă Ucraina ar fi declarat «Ne retragem din Uniune», acest lucru ar fi fost urmat de represiuni și acuzații de naționalism. Dar principiul suveranității fiecărei națiuni a fost prescris în Legea fundamentală [Constituția]”, spune antropologul.

Dreptul fictiv la suveranitate

Mai mult, urmând principiul autodeterminării naționale, bolșevicii au creat „în mod artificial multe naționalități și teritorii naționale”.

Bunăoară, în Valea Fergana din Asia Centrală etnografii de stat au tăiat teritoriul și au inventat granițe fixe acolo unde nu existaseră niciodată. „Întrucât în ​​practică era imposibil să părăsești Uniunea, teritoriile au fost schimbate între vecini fără mari probleme. Dar când spre sfârșitul perestroikei URSS a început să se destrame, dreptul odată fictiv la suveranitate a început brusc să fie folosit ca un mecanism real de retragere din Uniune”, subliniază Alexei Yurchak.

Megând pe logica lui Putin, „Lenin s-a făcut vinovat de două crime”.

„În primul rând, ideea lui abstractă despre drepturile națiunilor la autodeterminare a dus acum la retragerea lor efectivă din Uniune. În al doilea rând, abordarea bolșevică – prin care națiunile și teritoriile au fost create la întâmplare și, uneori, au încorporat fostele teritorii ale vecinilor – a însemnat că astfel de teritorii au fost încadrate în state noi, independente. Potrivit lui Putin, tocmai așa a apărut o Ucraină independentă, după ce a smuls pământul rusesc populat cu ruși. Conform acestei logici, teritoriile au fost luate de la Rusia, iar Rusia a ieșit cu mâna goală.

De ce nu a fost scos trupul lui Lenin din Mausoleu? Nu pentru că Lenin îi este drag lui Putin. În schimb, el nu vrea să ia o decizie care ar fi văzută atât în ​​interiorul, cât și în afara Rusiei, ca o admitere că istoria sovietică a fost o mare greșeală. Există o rațiune în a nu manipula corpul lui Lenin. Dar atunci când se ocupă de această istorie, este posibil să se înzestreze acest corp cu noi semnificații. Acest lucru se întâmplă adesea cu monumentele problematice. De exemplu, s-ar putea propune transformarea Mausoleului în principalul muzeu al istoriei sovietice, cu toate realizările și crimele, speranțele și dezamăgirile sale. Aici, corpul lui Lenin ar fi potrivit - la urma urmei, întreaga istorie paradoxală a URSS îl intersectează”, a mai explicat Alexei Yurchak.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN RĂZBOI ÎN UCRAINA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 30°C
IASI 26°C 26°C
CLUJ 20°C 24°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 25°C 27°C
BRASOV 24°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI