De ce este deosebit de alarmant ultimul test balistic al Coreei de Nord

Foto: Captură video
Foto: Captură video
26 mai 2022, 12:37

Coreea de Nord a testat un „dispozitiv de detonare nucleară”, a declarat miercuri un înalt responsabil al Preşedinţiei sud-coreene, adăugând că un test nuclear ar putea fi iminent.

„Teste ale unui dispozitiv de detonare nucleară în pregătirea unui al şaptelea test nuclear sunt acum detectate”, a anunţat Kim Tae-hyo, prim director-adjunct al Biroului Securităţii Naţionale al Coreei de Sud.

Aceste experienţe sunt întreprinse departe de principalul sit de teste nucleare al Coreei de Nord, supravegheat cu atenţie de Seul, a adăugat el.

Seulul şi Washingtonul au avertizat de mai multe săptămâni că Phenianul ar putea efectua un al şaptelea test nuclear, care ar fi primul din 2017 încoace.

Primul motiv de îngrijorare este momentul ales, scrie The Times. Testul a avut loc în timp ce președintele american Joe Biden pătrundea în spațiul aerian al SUA întorcându-se dintr-o călătorie în Coreea de Sud și Japonia. Salutul cu două degete atent calculat confirmă senzația că Kim Jong-un și-a pierdut toată încrederea în procesul de angajament diplomatic care l-a adus cândva față în față cu Donald Trump.

Un alt aspect alarmant este caracterul armelor trase. Acestea nu au fost „artificii” cu rază scurtă de acțiune: prima dintre cele trei a fost o rachetă balistică intercontinentală Hwasong-17 cu capacitatea potențială de a lansa o bombă nucleară aproape oriunde în lume, menționează cotidianul britanic.

La fel de importantă este reacția internațională față de cel mai recent test, care a fost considerabil mai rigidă decât înainte, atât de la Washington, cât și de la Seul. Noul președinte al Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol, este un conservator care a promis, în timpul campaniei electorale, să adopte o linie severă față de provocarea nord-coreeană.

În practică, Yoon se confruntă cu aceleași constrângeri realiste ca și predecesorul său, liberalul Moon Jae-in – mai presus de toate, obligația de a evita războiul cu Nordul, care ar putea escalada rapid cu consecințe distructive pentru orașele din Sud, scrie The Times.

Lansarea comună a unui număr de rachete sol-aer de către SUA și Coreea de Sud este o „demonstrație de forță” simbolică. Mai semnificativă este promisiunea de a introduce „active strategice” americane încă nespecificate – care ar putea însemna submarine nucleare, bombardiere cu rază lungă de acțiune, portavioane sau toate trei.

Toate acestea se pot dovedi a fi un preambul pentru evenimentul principal: testul nuclear subteran nord-coreean.

Ultima dată când s-a întâmplat acest lucru, în 2017, regiunea a fost cufundată într-o criză totală. Dar, după șapte decenii de confruntare pe peninsulă, ciclurile de criză sunt doar o parte din viața nord și sud-coreenilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite