De ce e bine să avem haina noastră preferată pe care o purtăm mereu

Legătura emoțională și durabilitatea. Acestea sunt unele dintre motivele care ne fac să avem în garderobă obiecte vestimentare preferate, pe care tindem să le alegem mereu, deși multe altele zac în dulap cu lunile. Iar ca efect, acest tip de comportament este foarte bun pentru mediu. Ajută sustenabilitatea, scrie BBC.

19 Septembrie 2023, 13:10 (actualizat 19 Septembrie 2023, 13:13) Știrile TVR |
Purtarea în mod repetat a aceluiași articol are mai multe avantaje

Purtarea în mod repetat a aceluiași articol are mai multe avantaje decât ați putea crede. Este ca o „îmbrățișare care poate fi purtată”, și este mai bine pentru planetă, scrie Matilda Welin.

Cu toții avem anumite piese vestimentare în care ne simțim cel mai confortabil și pe care ajungem să le alegem în fiecare zi, deși avem alte zece piese vestimentare care ar îndeplini același scop în garderobă. O pereche de blugi care se potrivește mai bine decât toți ceilalți sau un tricou care este doar pentru noi, care ilustrează identitatea noastră în formă vestimentară. Și, întrucât săptămânile modei din New York, Londra, Paris și Milano urmăresc să creeze un impuls de cumpărături pentru noile stiluri obligatorii din toamna anului 2024, mulți dintre noi stăm întinși pe canapea sau ieșim la plimbare în parc purtând același pulover. De ce se întâmplă asta? Și cum ne transformă astfel de obiceiuri leneșe în adevărați susținători ai sustenabilității?

De ce anumite piese de îmbrăcăminte ajung să însemne atât de mult pentru noi? Ei bine, în primul rând, trebuie să reziste. Și asta nu depinde de bani. În această vară, o nouă cercetare de la Universitatea Leeds a indicat că nu există nicio corelație între prețul de vânzare cu amănuntul al unui articol de îmbrăcăminte și durabilitatea sa fizică. „Ceea ce am vrut să contestăm este mitul conform căruia articolele de îmbrăcăminte mai ieftine vor fi de proastă calitate și nu vor dura la fel de mult și că, prin urmare, ar trebui să le spunem consumatorilor să cheltuiască mai mulți bani online”, spune Mark Sumner, profesor de la Leeds School of Fashion.

Dar calitatea fizică este departe de a fi singurul lucru care contează. La fel de important este un factor înrudit: durabilitatea emoțională. Aceasta este legătura pe care o construim cu hainele noastre, explică Kate Morris, doctorand care lucrează cu Sumner. Nu ne îndrăgostim de anumite articole vestimentare doar pentru felul în care arată, ci și pentru felul în care ne fac să ne simțim. „Oamenii păstrează hainele și devin hainele lor preferate pentru că le purtau la un anumit eveniment”, spune Sumner. „[Ei] au mers la festivaluri [în ele] sau au plecat în vacanță, sau poate și-au întâlnit adevărata dragoste.” Această fuziune de emoții și îmbrăcăminte funcționează și în sens invers. Echipa lui Sumner povestește despre o femeie din cercetările echipei sale care trecuse printr-un divorț dezordonat. Când actele au fost în cele din urmă finalizate, ea a luat toate hainele pe care le-a asociat cu soțul ei, le-a pus în saci de gunoi și le-a aruncat. Apoi, și-a creat o nouă garderobă.

Feedback-ul contează, de asemenea. „Ceea ce crezi că arată bine nu este decizia ta individuală”, spune Sumner. „Dacă auzi de la alți oameni că arăți foarte bine într-o rochie, piesa aceea îți întărește stima de sine”. El explică faptul că sunt multe situații în care, dacă o haină ce îți place, se lovește de comentarii nefavorabile din partea celorlalți, piesa ajunge să fie uitată în dulap.

Un sondaj realizat de grupul ecologist WRAP estimează că un sfert din hainele din garderoba britanică nu au fost purtate într-un an și că aceste articole uitate au o valoare combinată de 1,6 miliarde de lire sterline. Acestea sunt haine, spun Sumner și Morris de la Universitatea Leeds, din care ne-am „desprins virtual”. „Sunt provocatoare din punct de vedere al durabilității, deoarece nu le folosiți”, spune Sumner. „Toată energia, apa, substanțele chimice și chiar și orice muncă folosită pentru a le face sunt irosite”.

În timp ce oamenii de știință spun că este aproape imposibil de prezis dacă o îmbrăcăminte va deveni favorită înainte de a o cumpăra, îți poți îmbunătăți șansele. Este vorba de concentrarea asupra durabilității atât fizice, cât și emoționale. Putem crea o conexiune emoțională cu o piesă doar dacă durează suficient de mult încât să începem să o iubim. „Conexiunea emoțională se construiește în timp”, spune Sumner. „Ai nevoie de ceva timp cu îmbrăcămintea și trebuie să rămână funcțională.” (Ba chiar, denimul, de pildă, devine mai moale și se potrivește mai bine cu cât îl spălăm mai mult. De aceea, adesea ne trezim din ce în ce mai atașați de blugii noștri, pe măsură ce trece timpul). Din păcate, există riscul ca tendințele în modă, dacă vreți să le urmați, să vă încurajeze să scăpați de hainele din sezonul trecut și deci să nu apucați să stabiliți o conexiune cu ele.

Un articol de Arina Delcea

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 25°C
IASI 20°C 21°C
CLUJ 21°C 20°C
CONSTANTA 27°C 23°C
CRAIOVA 28°C 24°C
BRASOV 21°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI