De ce crește riscul de cancer de piele? Printre cauze: expunerea pielii la soare fără protecție, amânarea controlului la dermatolog

20 mai 2019, 20:26

90 la sută dintre cei care au participat la un studiu de amploare realizat, anul trecut, în toată Europa, au recunoscut faptul că protecţia solară este absolut necesară pentru a preveni cancerele de piele, însă mai puţin de doi din zece o şi aplică.

Loţiunile şi cremele cu factor de protecţie trebuie aplicate nu numai la plajă, ci şi când ieşim pe-afară sau mergem cu maşina. Radiaţiile periculoase trec şi prin geam şi prin hainele subţiri.

Mulţi ignoră sfaturile medicilor. Neagă simptomele şi ajung la doctor chiar cu metastaze, de la aluniţele care şi-au schimbat forma, culoarea şi mărimea.

Un studiu internaţional arată că aproape jumătate amână controlul şi şase luni. Iar 15 la sută – chiar peste un an de când apar posibilele semne de cancer.

Dr. Alin Nicolescu, secretar general al Societății Române de Dermatologie: O lună întârziere creşte cu 5 la sută riscul de apariţie a cancerului de piele, iar patru luni întârziere cresc cu aproape 40-50 la sută acest risc. La fiecare 9 minute, în lume un om moare de melanom”.

Depistat în stadiu incipient, cancerul de piele e vindecabil. Chirurgul scoate mica tumoră, iar pacientul scapă fără vreun alt tratament.

Cezar Irimia, pacient, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer: „În 2010 am fost operat de un bazocelular. Uitaţi-mă, sunt în faţa dumneavoastră pentru că mi-am ascultat doctorii, m-am controlat la timp! Îmi ieşise pe vârful nasului o aluniţă. Şanse sunt întotdeauna. Trebuie să ne prezentăm la medic fără frică”.

O treime din zecile de mii de cazuri de cancer depistate, anual, în România, sunt de piele. Melanomul, cel mai agresiv, depinde mult de imunitate, spun medicii.

Prof. dr. Călin Giurcăneanu, președintele Societății Române de Dermatologie: „O creştere fantastică a radiaţiei solare prin scăderea stratului de ozon, imunitatea scăzută a organismului prin stres, substanţe chimice”.

Pentru a preveni complicaţiile, medicii recomandă controlul dermatologic înainte şi după sezonul cald.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Italia este înghițită lent de apele mării