ULTIMA EDIȚIE

De ce crește indicele ROBOR. Gheorghe Piperea: Odată ce a fost profețită o criză economică, ea este deja declanșată

Am devenit sensibili la variațiile majore ale dobânzilor bancare. După o perioadă de câțiva ani de liniște, băncile cresc la unison costurile creditării. Iar acesta nu este decât începutul, după cum ne asigură un cunoscător al sistemului bancar. Invitatul lui Claudiu Lucaci la emisiune Ultima Ediție, avocatul Gheorghe Piperea.

15 Octombrie 2017, 14:16 (actualizat 15 Octombrie 2017, 16:00) Știrile TVR |
Avocatul Gheorghe Piperea, invitatul lui Claudiu Lucaci la Ultima Ediție
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Creșterea ROBOR "nu este o creștere artificială în sensul activ al cuvântului, ci pur și simplu este o ridicare a piciorului de pe frână, picior care a fost ținut pe frână timp de 3 ani de zile, în mod intenționat", spune  Gheorghe Piperea. Între 2014-2017, Robor a fost ținut la o treime din dobânda de referință  a Băncii Naționale, explică avocatul.

Suntem înaintea unei posibile crize în România? Gheorghe Piperea e de părere că o criză e declanșată în momentul profețirii ei: "Chiar și iluzia poate să fie un declanșator al unei crize. Acum vreo 9 luni de zile au fost niște profeți - economiști, șefi de bănci, chiar ai Băncii Naționale - care au emis niște profeții: că Robor-ul se va duce la 5 la sută, că dobânda de intervenție va fi nu știu cât, că inflația va fi 4 la sută și așa mai departe. Odată ce ai spus o profeție, mai ales dacă ești de la o anumită tribună, mai ales dacă ai o anumită calitate - economist șef al Băncii Centrale, spre exemplu - acea profeție se împlinește prin simplul fapt al rostirii ei. Este economia behaviorală (comportamentală, n.r) din ultima vreme și asta înseamnă că, chiar dacă nu avem o criză, ea deja a fost regizată, a fost declanșată de anumite persoane care au rostit acest cuvânt - criză."

În ciuda asigurărilor de stabilitate date de BNR, indicele ROBOR crește și a ajuns la 1,99% pe an.

BNR a revizuit prognoza de inflație pentru finalul acestui an la 1,9%, faţă de estimarea anterioară de 1,6%.

Pentru finalul lui 2018, BNR estimează o rată a inflației de 3,2%, de la 3,1% anterior.

FMI a revizuit în creștere, de la 4,2% la 5,5%, estimările privind evoluția economiei românești în 2017.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 20°C
IASI 17°C 15°C
CLUJ 11°C 13°C
CONSTANTA 14°C 18°C
CRAIOVA 15°C 19°C
BRASOV 13°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI