De ce costumul roz al lui Nancy Pelosi, din Taiwan, a exprimat mai mult decât ”puterea unei haine”

Avionul lui Nancy Pelosi poate să fi aterizat în Taiwan sub acoperirea nopții, dar sosirea ei a fost orchestrată să fie vizibilă. Coborând pe asfaltul de pe aeroportul Taipei Songshan, marți seară, președinta Camerei SUA a strălucit din întuneric într-un costum roz. Într-o mare de negru și gri (în ciuda costumului albastru pudră al colegului democrat Mark Takano), ținuta ei avertizat că nu e momentul să fie subestimată.

04 August 2022, 14:59 (actualizat 04 August 2022, 15:22) Știrile TVR |
Nancy Pelosi pe aeroportul din Taipei / foto: Taiwan Ministry of Foreign Affairs

Însă, remarcă într-un editorial pentru CNN Oscar Holland, nu a fost pur și simplu o simplă apariție în fața camerelor TV.

Controversata călătorie a lui Pelosi pe insula autonomă este, în sine, simbolică. Și dacă scopul ei este să semnaleze angajamentul Americii față de o democrație pe care ea a descris-o - oarecum asemănătoare costumului ei - ca fiind „vibrantă”, atunci costumul roz a fost o formă de comunicare politică.

Nu fusese nicio schimbare de costum la mijlocul zborului. Mai devreme în acea zi, ea purtase același costum cu tocuri și șirag de perle (accesoriul plin de farmec, dar nevăzut pentru politicienii americani) pentru a vizita parlamentul Malaeziei. Acest lucru nu face ca decizia ei de a ajunge în Taiwan purtând acelasi costum, totuși, să fie mai puțin deliberată. Încrezătoare, puternică, dar neamenințătoare, rozul părea să-și încadreze prezența ca un act de prietenie față de Taiwan, nu belicos față de China, care a acuzat-o că „cu bună știință și răutate” a creat o criză.

Ceea ce au presupus imediat comentatorii este că Pelosi s-a alăturat în mod intenționat uneia dintre marele pasionate ai costumului-pantalon ale Americii: Hillary Clinton.

În 1995, prima doamnă de atunci a purtat o ținută remarcabil de asemănătoare în timpul celei de-a patra Conferințe Mondiale pentru Femei a Organizației Națiunilor Unite, de la Beijing, unde a făcut declarația celebră: „Drepturile femeilor sunt drepturile omului”. Ca și călătoria lui Pelosi, discursul lui Clinton a fost oarecum controversat. În timpul discursului ei, ea a detaliat amenințările cu care se confruntă femeile la nivel global -- inclusiv în China -- și a trimis lovituri sub acoperite la intoleranța gazdei sale față de disidență.

Momentul a fost, în mod nesurprinzător, dar ironic, cenzurat de Beijing. Și dacă Pelosi ar fi urmărit să evoce o memorie istorică, atunci aceea a lui Clinton, care a criticat deschis China pe pământul ei, ar fi cu siguranță una subtil provocatoare.

Probabil că nu vom ști niciodată, remarcă autorul. Ca și în cazul multor lideri de sex feminin, Pelosi rareori răspunde întrebărilor despre alegerile ei de stil. Dar nu există nicio îndoială că președintele Camerei apreciază – și valorifică în mod regulat – puterea îmbrăcăminții, de la măști coordonate și „eșarfe de putere” până la sufragitul – alb pe care ea și alții l-au purtat pentru a protesta împotriva Statului Unirii al președintelui de atunci Donald Trump.

Alături de numeroase congresiste democrate, Pelosi s-a îmbrăcat și în alb la discursul comun al lui Trump în fața Congresului din 2017, în timp ce „Haina de foc” roșie, de Max Mara. a spus multe înainte de confruntarea ei infamă cu fostul președinte, un an mai târziu.

Era costumul roz aprins pe care l-a purtat la „The Late Show with Stephen Colbert”, cel pe care l-a îmbrăcat (cu pantofii roz) pentru cea mai recentă fotografie oficială a președinților comisiilor Camerei și rochia fucsia pe care a ales-o pentru depunerea jurământului la cel de-al 116-lea Congres. , care a prezentat un record de 127 de femei. Ea poate fi văzută chiar purtând un blazer roz în fotografia ei oficială de profil Twitter.

În fiecare caz, nuanța emana putere feminină. La fel cum congresista Alexandria Ocasio-Cortez a aplicat ruj roșu, precum o „vopsea de război”, iar Kamala Harris a purtat alb, pentru discursul de acceptare ca prima femeie vicepreședinte a Americii, Pelosi tratează alegerea ținutei sale ca pe un alt șir al parcursului ei politic.

Se pot citi prea multe în garderoba politicienilor, mai remarcă CNN. Într-adevăr, poate că nu a fost decât o coincidență faptul că Tsai Chi-chang, vicepreședintele legislativului din Taiwan, a părut să răspundă costumului lui Pelosi purtând o cravată roz pentru a o întâlni, miercuri dimineață.

Însă hainele poartă simbolism -- și dacă vuietele de aprobare, de pe rețelele de socializare sunt trecătoare, mesajul din spatele costumului roz al lui Pelosi a fost auzit în Taipei, Beijing și nu numai.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 30°C
IASI 22°C 27°C
CLUJ 25°C 24°C
CONSTANTA 29°C 28°C
CRAIOVA 26°C 26°C
BRASOV 22°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI