De ce a interzis Xi Jinping prezența mașinilor Tesla în stațiunea favorită a elitei comuniste, unde Mao a pus la cale sângeroasa Revoluție Culturală

Este refugiul de vară favorit al elitei comuniste din China, unde Mao Zedong și-a pus la cale dezastruoasa Revoluție Culturală și unde oficialii s-au întâlnit zeci de ani pentru a discuta planurile lor din spatele unui fort ultra-securizat, scrie The Times.

21 Iunie 2022, 16:50 (actualizat 21 Iunie 2022, 16:52) Știrile TVR |
Foto: Wikimedia Commons

Cu toate astea, anul acesta, statul a identificat o nouă amenințare: nimeni nu va circula în jurul stațiunii de coastă Beidaihe cu o Tesla, pe fondul paranoiei tot mai mari că gama de senzori „inteligenți” a mașinilor electrice poate fi folosită pentru a-l spiona pe președintele Xi și pe oficialii de partid în timp ce se bucură de vacanță.

Poliția a declarat că a intrat în vigoare o interdicție de două luni impusă accesului mașinilor în oraș, pe malul Mării Bohai, pentru a proteja „afacerile naționale”.

Au existat și alte interdicții asupra mașinilor Tesla în China, în ciuda asigurărilor din partea fondatorului companiei, Elon Musk, că vehiculele sale nu reprezintă o amenințare pentru securitate. În urmă cu două săptămâni, poliția a impus o interdicție în orașul Chengdu în timpul unei vizite a lui Xi. Anul trecut, armata le-a interzis să intre în complexele sale, invocând preocupări de securitate legate de camerele instalate pe vehicule.

Datele exacte când Xi și alți lideri de top se află la Beidaihe nu sunt niciodată făcute publice. În timp ce șefii de partid se relaxează, poliția impune restricții de trafic în timpul lunilor de vară și îi verifică pe toți hotelierii pentru a-i ține departe de diplomații și jurnaliștii străini.

Retragerea din această vară este deosebit de importantă, deoarece partidul se pregătește pentru congresul național al partidului din acest an, unde Xi, în vârstă de 69 de ani, va căuta un al treilea mandat fără precedent ca șef al partidului – o mișcare care i-ar deschide calea pentru a conduce pe viață.

În Beidaihe, conducerea Partidului Comunist a decis în 1958 să lanseze Revoluția Culturală, un eșec politic colosal care s-a încheiat cu o foamete care a ucis milioane de oameni. Dictatorul Mao a inițiat o luptă politică împotriva unui rival din Beidaihe în 1962, iar Deng Xiaoping, liderul reformist din anii 1980, a ordonat tot de aici o campanie „de lovitură puternică” împotriva creșterii criminalității în 1983.

Vacanța din această vară a elitei este deosebit de importantă, deoarece Partidul Comunist se pregătește pentru congresul național din acest an, unde Xi, în vârstă de 69 de ani, va căuta un al treilea mandat fără precedent ca șef al partidului – o mișcare care i-ar deschide calea pentru a deveni lider pe viață.

Tesla nu a comentat încă interdicția. Cu toate acestea, Musk a insistat anterior că mașinile sale nu întreprind activități de spionaj în China și a asigurat guvernul că toate datele colectate nu părăsesc țara.

China este una dintre cele mai mari piețe ale Tesla.

CUVINTE CHEIE
 
Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 2°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 6°C 3°C
CONSTANTA 10°C 5°C
CRAIOVA 6°C 2°C
BRASOV 6°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI