De ce a ales Putin să-și anuleze conferința anuală de presă. Ce au declarat surse de la Kremlin pentru The Moscow Times

Vladimir Putin generali ruși / Kremlin
Vladimir Putin generali ruși / Kremlin
16 decembrie 2022, 10:31

Putin a susținut 17 astfel de conferințe de presă – un eveniment fixat în calendarul politic rus – de când a devenit președinte, în 2000 și, în mod tradițional, îi oferea șansa de a-și pune în evidență controlul asupra problemelor curente.

În mod special, la Kremlin, au existat îngrijorări că Kievul ar putea fi capabil să organizeze un atac major în perioada premergătoare evenimentului.

„Nimeni nu poate oferi o garanție de 100%” că un astfel de atac nu va avea loc, a declarat un oficial de la Kremlin, pentru The Moscow Times, sub condiția anonimatului.

„Președintele era conștient de acest lucru și a fost un argument puternic împotriva organizării conferinței de presă”.

Rusia a suferit o serie de umilințe militare în Ucraina, în ultimele luni, printre care și retragerea din Herson, singura capitală regională ucraineană ocupată de forțele ruse în timpul invaziei de 10 luni, dar și, aparent, lovituri cu drone ucrainene asupra aerodromurilor din interiorul Rusiei.

Decizia de a sări anul acesta peste conferința de presă este un semn rar al modului în care evenimentele de pe câmpul de luptă influențează direct luarea deciziilor politice la Moscova.

Dar nu este singurul eveniment politic major pe care Kremlinul l-a tras pe dreapta, pe fondul luptelor din Ucraina.

Putin nu a mai organizat nici show-ul tradițional televizat din acest an – ultimul astfel de eveniment a avut loc în iunie 2021. Iar Kremlinul încă nu a stabilit o dată pentru discursul anual privind starea națiunii, către parlamentari, în ciuda faptului că purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, promisese în septembrie că va avea loc anul acesta.

Pregătirile pentru maratonul conferinței de presă a lui Putin, care implică atât jurnaliști ruși, cât și străini și care poate dura până la patru ore, erau deja foarte avansate atunci când Putin a optat să tragă ștecherul, potrivit a șase oficiali de la Kremlin și din guvern, ca și unui consilier pentru relații guvernamentale, de la o importantă companie rusă (toți au cerut păstrarea anonimatului, pentru a vorbi liber).

Scriitorii de discursuri fuseseră chiar însărcinați să lucreze la subiectele majore pe care se va concentra președintele, spun doi oficiali.

„S-a discutat despre situația din prima linie și despre faptul că nu a evoluat în modul cel mai favorabil”, a afirmat un oficial de la Kremlin. „Dar toată lumea a dat din cap – șeful e de piatră, se poate descurca. Nu va dori să anuleze [conferința de presă], iar capacitatea și experiența sa de a lucra cu chestiuni mari îi vor permite să întoarcă situația în favoarea lui. La urma urmei, Rusia de astăzi este într-adevăr o fortăreață asediată, iar Putin este comandantul ei”.

Însă îndoielile au început să apară, în rândul oficialilor de top, luna trecută, potrivit celor familiarizați cu discuțiile.

În mod special, pe planificatorii evenimentului au început să îi îngrijoreze eșecurile militare din Ucraina: retragerea Forțelor Armate Ruse din Hersonul ocupat, explozia de pe Podul Crimeei, problemele asociate cu campania de mobilizare și atacurile ucrainene asupra teritoriului rus.

Ultima picătură pentru președinte a fost faptul că serviciile de securitate nu pot garanta că un atac major ucrainean nu va avea loc în perioada imediat premergătoare conferinței de presă, potrivit unui oficial de la Kremlin.

Există temeri similare în rândul celor de la Kremlin care se pregătesc pentru discursul lui Putin despre starea națiunii, potrivit oficialilor ruși care au vorbit cu The Moscow Times.

Agenția de presă controlată de stat, TASS, a raportat miercuri că acea cuvântare, care este transmisă ambelor camere ale parlamentului, va fi amânată până în 2023.

Una dintre celelalte preocupări majore ale Kremlinului pentru aparițiile lui Putin, cum ar fi conferința de presă și discursul despre starea națiunii, este că asocierea prea strânsă a lui Putin cu războiul va avea un impact negativ asupra popularității sale.

În timp ce legile draconice de cenzură fac ca evaluarea atitudinii rușilor obișnuiți față de războiul din Ucraina să fie extrem de dificilă, sondajele guvernamentale recent scurse sugerează că oboseala față de lupte s-ar putea răspândi.

Un sondaj al comisiei de la Kremlin, prezentat de Meduza luna trecută, a arătat că 55% dintre ruși sunt în favoarea negocierilor de pace cu Ucraina, în timp ce jurnaliștii independenți Farida Rustamova și Maxim Tovkailo arătau, săptămâna trecută, că un sondaj legat de guvern sugera că 60% dintre ruși cred că Putin a greșit cu declanșarea conflictului.

„Rețineți că șeful tace cu privire la predarea Hersonului de mai bine de o lună”, a spus un al doilea oficial de la Kremlin. „Orice declarație despre retragere îi slăbește instantaneu popularitatea… Alții trebuie să își asume”.

Dacă conferința de presă ar fi avut loc, ar fi fost imposibil de evitat ca războiul din Ucraina să devină subiectul său principal, potrivit tuturor celor șase oficiali care au vorbit cu The Moscow Times.

În mod tradițional, Putin dedică mult timp răspunsului la întrebări despre probleme sociale – cum ar fi locuința și asistența medicală – și oferă ajutor pentru probleme locale specifice. Dar, de data aceasta, ar fi fost extrem de greu de impus o astfel de agendă.

„Majoritatea întrebărilor ar fi fost de genul: Fratele meu a fost mobilizat și a primit o cască din 1942 și a trebuit să-i cumpărăm încălțăminte din banii noștri… Vladimir Vladimirovici, rezolvă-l! Iar alte întrebări ar fi fost și mai nepotrivite”, a spus un al doilea oficial de la Kremlin.

Peskov a refuzat să răspundă la întrebările scrise, trimise de The Moscow Times, despre motivele anulării conferinței de presă.

Dar el le-a spus, luni, jurnaliştilor că nu va avea loc anul acesta fără însă a oferi o dată alternativă, în 2023.

În loc de discurs prezidențial în fața Adunării Federale și să conferința de presă anuală, Kremlinul caută să-l asocieze pe Putin cu „vești bune”, potrivit oficialilor.

Angajați ai a patru companii importante din sectoarele energiei, transporturilor și comunicațiilor au confirmat, pentru The Moscow Times, săptămâna aceasta, că au primit întrebări de la administrația prezidențială cu privire la evenimente pozitive în care ar putea fi inclus Putin.

În ultimul timp, Putin a luat parte la o serie neobișnuit de mare de evenimente publice: de la deschiderea unei ferme de curcani până la aniversarea înființării agenției de energie nucleară, Rosatom, și a conglomeratului de apărare, Rostec, sau inaugurarea unei autostrăzi recent reparate.

Anularea conferinței de presă și amânarea discursului privind starea națiunii au fost mișcări înțelepte din perspectivă tactică, potrivit analistului politic Abbas Galliamov, fost redactor de discursuri pentru Putin.

Dar creează probleme pe termen lung conducerii ruse care, nu poate ignora public, pentru totdeauna, subiectul războiului, afirmă el, pentru The Moscow Times.

„Această decizie reflectă impasul strategic în care se află Kremlinul”, a spus Galliamov.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite