A început distribuirea cardurilor de energie persoanelor vulnerabile. Acestea pot fi folosite și pentru plăți online. Valoarea ajutorului este de 1.400 de lei/an

Astăzi a început distribuirea cardurilor de energie românilor din categoriile vulnerabile. Cu aceste carduri românii îşi pot plăti doar facturile la curent, gaze şi chiar lemnele cumpărate anul trecut. Documentele vor fi distribuite de poştaşi. Startul oficial al etapei de distribuire a cardurilor de energie s-a dat la un oficiu poştal din Buftea, judeţul Ilfov.

01 Februarie 2023, 07:40 (actualizat 01 Februarie 2023, 12:37) Știrile TVR |

Distribuţia cardurilor de energie a început, miercuri, în şapte judeţe din ţară, respectiv Alba, Argeş, Teleorman, Bacău, Bihor, Ilfov şi Capitala, a anunţat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

În total, miercuri vor fi distribuite 362.000 de carduri de energie, iar joi vor pleca alte 132.000 de carduri în cinci judeţe (Brăila, Covasna, Giurgiu, Vâlcea şi Botoşani), potrivit datelor Ministerului Investiţiilor şi Fondurilor Europene.

Până la data de 20 februarie, ajutorul pentru încălzire va fi plătit, a anunțat ministrul Investiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, care a vizitat oficiul poștal Buftea cu prilejul începerii acțiune de distribuire a cardurilor de energie. Ministrul i-a îndemnat pe beneficieri să aibă încredere că vor primi cu toții cardurile.

Totodată, el a precizat că persoana care consideră că are dreptul de a beneficia de card de energie şi se consideră nedreptăţit, după ce a primit înştiinţarea de eliminare din lista de beneficiari, are posibilitatea să se adreseze la primăria de domiciliu pentru ca, prin intermediul anchetei sociale, să îşi clarifice situaţia locativă şi să intre în drepturile prevăzute de lege pentru calitatea de beneficiar al ajutorului de încălzire.

Întrebat de jurnalişti ce se întâmplă dacă oamenii nu sunt acasă atunci când poştaşul aduce cardul sau dacă acesta este "rătăcit", ministrul Fondurilor Europene a spus că aceştia pot suna la call center.

"Toţi cei care primesc confirmare de primire să fie atenţi pentru a intra în posesia cardului, iar dacă sunt situaţii în care cardul chiar nu a ajuns la beneficiar - şi beneficiarii ştiu că sunt în situaţia în care ar trebui să primească acest card - atunci să sune la call center 031.9966 pentru a clarifica situaţia dumnealor", a subliniat Boloş.

El a precizat că aceştia vor primi informaţii "dintre cele mai calificate profesional ca să poată să urmeze toate procedurile legale în vederea intrării în posesia cardului de energie".

Cardurile sunt emise de Poșta Română și vor fi înmânate celor 4 milioane de beneficiari de către poștași până la data de 20 februarie.

Potrivit datelor transmise de Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, numărul de carduri ce vor fi distribuite miercuri este următorul: Alba - 37.000, Argeş - 53.000, Ilfov - 29.000, Bucureşti - 106.000, Bacău - 52.000, Teleorman - 27.000, Bihor - 58.000.

Începând de joi, 2 februarie, alte 132.000 de carduri vor intra în distribuţie. Astfel, în judeţul Brăila vor ajunge 34.000 de carduri, în judeţul Covasna 21.000, în Giurgiu - 21.000, în Vâlcea 27.000, iar în judeţul Botoşani - 29.000.

Aceste carduri de energie sunt acordate de Guvernul României persoanelor vulnerabile. Valoarea acestui ajutor este de 1.400 de lei și se acordă în două tranșe ( a câte 700 de lei) pentru a compensa prețul la energie indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Sprijinul de 1.400 de lei (în două tranșe: februarie și septembrie 2023) se acordă per loc de consum, și în urma calcului venitului eligibil care trebuie să fie sub 2.000 de lei. Astfel că, în gospodăriile cu mai mulți locuitori, se adună veniturile tuturor colocatarilor și se împarte la numărul acestora, iar suma rezultată trebuie să fie mai mică de 2.000 de lei, inclusiv.

Listele cu beneficiari sunt întocmite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

CITEȘTE ȘI: Nicolae Ciucă: Începând de miercuri, peste 4 milioane de români vor primi acasă cardurile pentru energie

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 20°C
IASI 20°C 22°C
CLUJ 16°C 18°C
CONSTANTA 13°C 16°C
CRAIOVA 15°C 19°C
BRASOV 15°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI