De astăzi, în România sunt disponibile două vaccinuri anti-COVID: Pfizer și Moderna

4 februarie 2021, 20:30

La Timișoara, persoanele programate la vaccinare au aflat când au ajuns în centru că vor fi imunizați cu serul produs de Moderna.

„Nu-i problemă pentru mine, să fiu vaccinată, aia mi-e foarte important și să scăpăm de virus”.

„Eu credeam că e Pfizer, dar nu contează, că am înțeles că procentul de imunitate oferă și aia și aia”.

Dr. Veronica Popa, coordonator centru de vaccinare, Spitalul CFR Timișoara: “În general, n-am avut plângeri, au fost câteva persoane care au fost mai reticente, dar n-a refuzat nimeni”.

Nici în București nu a fost refuzat serul Moderna, doar că vor fi reprogramați mai târziu cu o săptămână pentru doza secundară.

“Am programare făcută pentru Pfizer care are 21 de zile rapel. Moderna știu că are 28. Deci de asta am fost puțin surprins. Dar nu e nicio problemă”.

„Contează cu ce ser ne vaccinăm ? Nu, după mine nu contează. Important e să-l faci”.

Cine nu vrea să se vaccineze cu Moderna se poate reprograma, însă nu primește și garanția că va fi imunizat cu serul preferat. Medicii spun că acesta este la fel de eficient.

GINDROVEL DUMITRA, vicepreședinte S.N.M.F.: „Contraindicațiile Moderna, comparativ cu Pfizer, se referă doar la limita de vârstă, în sensul că vaccinul Moderna este indicat de la 18 ani în sus, pe când cel de la Pfizer – de la 16 ani în sus”

Dr. CARMEN NOAPTEȘ – coordonator centrul de vaccinare Romexpo, București: “Moderna se prepară mult mai ușor, nenecesitând dizolvare, doar timpul de încălzire a dozelor. Ca și procedură este la fel, nu se modifică absolut nimic și mai mult ca sigur și timpul de așteptare va fi ca până acum, minim”.

36 de mii de doze de vaccin de la Moderna vor fi folosite în zilele următoare. Alte 42 de mii de doze vor ajunge mâine la Institutul Cantacuzino din București și apoi distribuite în țară.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite