E greu să mai găseşti în România case vechi, păstrate ca pe vremea străbunilor noştri. Şi totuşi, în judeţul Sălaj există o astfel de căsuţă din lemn şi lut, veche de 150 de ani. Casa a devenit monument istoric, iar tanti Iulica, femeia care locuieşte în ea, n-ar schimba-o pentru niciun palat.
Casa din satul Răstoci, în care locuieşte tanti Iulica, e un fragment de istorie. Femeia de 92 de ani s-a născut aici şi, deşi a rămas singură, spune că nu ar putea pleca în altă parte.
Deşi casa a fost inclusă pe lista monumentelor istorice, zilele se scurg la fel pentru tanti Iulica. Femeia nu are electricitate. Se încălzește cu o sobiță cu lemne. Are o pensie mică. Şi câteva găini prin curte. Dar e mulțumită cu traiul ei modest.
Casa a fost ridicată de bunicii femeii. Nimeni nu ştie exact când, dar, cu siguranţă, e mai veche de 150 de ani. De-a lungul vremii, a rămas la fel. Numai acoperişul a fost înlocuit, cu unul asemănător cu cel vechi, tot din paie.
Trecătorii sunt fermecaţi de această casă, iar tanti Iulica se lasă fotografiată. Câteodată, oamenii îi şi trimit pozele, pe care ea le păstrează într-o cutie, alături de cele vechi, de familie.
Pe lista monumentelor istorice, locuinţa apare sub numele de „Casa Morarului" pentru că tatăl femeii a fost morar. Și este în apropierea altui monument: o biserică de lemn din secolul al XIX-lea - unică în zonă.