De 1 iunie, La mulţi ani copiilor şi părinţilor lor! Evenimente la care sunt așteptați cei mici

De ziua lor, copiii vor să se joace, să se distreze cel mai mult şi să primească tot felul de cadouri, iar cei mari au încă o ocazie de a redeveni, alături de ei, copii. 1 iunie este Ziua Internaţională a Copilului, dar şi Ziua Mondială a Părinţilor, şi un bun prilej de a ne aminti ce-şi doresc copiii, dacă sunt fericiţi şi dacă le sunt respectate drepturile şi bunăstarea şi totodată de a aduce un omagiu părinţilor din toată lumea.

01 Iunie 2019, 09:30 (actualizat 01 Iunie 2019, 20:11) | Magda Manea |
La multi ani, copii!
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:
 |  GALERIE FOTO

În România, Ziua internațională a copilului este marcată printr-o serie de evenimente speciale, care încep cu câteva zile înainte și continuă și după 1 iunie și la care sunt invitați deopotrivă cei mici și cei mari pentru a se bucura împreună.

Evenimente dedicate copiilor

Copiii militarilor decedaţi sau răniţi în teatrele de operaţii sau în acţiuni militare interne vor beneficia de acces gratuit la un loc de joacă din Bucureşti, cu prilejul Zilei Internaţionale a Copilului.

Evenimentul "Mândri de părinţii noştri", aflat la cea de-a X-a ediție, începe la ora 10.00, la  Kiddo Play Academy din Capitală.

Cea de-a VI-a ediție a Șotron. Festivalul copilăriei se va desfășura în perioada 7-9 iunie 2019, în Grădina Muzeului „Mihail Sadoveanu” din Iași.

Pe 1 iunie, Parcul Alexandru Ioan Cuza din Bucuresti va găzdui 1uniFEST, cel mai Itsy Bitsy Festival, unde vor avea loc activități pentru toată familia, jocuri și concursuri, distracție și o mulțime de surprize. Copiii se vor întâlni, pe parcursul a 12 ore, de la 8 dimineața la 8 seara, cu cele mai îndrăgite personaje Itsy Bitsy.

 

(w500) Ziua Copil

Aflat la a cincea ediție, Festivalul Opera Copiilor sărbătorește ziua tuturor copiilor și aduce numeroase activități și surprize pentru cei mici.

Copiii sunt așteptați și la Clinceni Airshow, unde vor avea parte de Hawks of Romania, White Wings , Blue Wings Romania, Balon cu Aer Cald, zboruri introductive cu avion ultraușor și planor, zboruri în tandem cu parașuta, soare și voie bună.

Cărturești Playground, ediția a II-a. Două zile intense cu ateliere, jocuri de inteligență, logică, memorie, dexteritate, 31 mai-1 iunie, grădina Verona din București, de la 11.30 la 17.30.

Gașca Zurli îi așteaptă pe fani, costumați de carnaval, să ia parte la o super paradă. Și personajele Gașca Zurli vor fi mascate.

Ziua Copiilor este marcată de fapt de mai multe ori în fiecare an.

Sunt zile naţionale ale copiilor, sărbătorite de fiecare ţară la date diferite, în funcţie de propria istorie şi de tradiţiile locale, o iniţiativă a Conferinţei Mondiale pentru Protejarea şi Bunăstarea Copiilor organizată la Geneva în august 1925, când a fost adoptată prima Declaraţie pentru Protecţia Copilului.

Există şi Ziua Universală a Copiilor, marcată în 20 noiembrie începând din 1959, anul când Adunarea Generală a ONU a votat Declaraţia Drepturilor Copilului şi există şi Ziua Internaţională a Copiilor - intituită la propunerea ONU în anul 1950, şi serbată de atunci, an de an la 1 iunie. În România, Ziua Copilului a fost sărbătorită pentru prima dată la 1 iunie 1950.

 

(w500) Ziua Inter

Nu este prea clar de ce a fost aleasă data de 1 iunie, dar o teorie spune că ar fi fost aleasă în amintirea zilei de 1 iunie 1925, când consulul general al Chinei la San Francisco a adunat câţiva zeci de copii chinezi orfani pentru a celebra împreună Festivalul Bărcii Dragon, o mare sărbătoare chineză.

Acum, Ziua Internaţională a Copiilor este sărbătorită la 1 iunie, de 47 de state ale lumii, în aceeaşi zi cu Ziua Mondială a Părinţilor, proclamată de Adunarea Generală a ONU în 2012, pentru a le arăta părinţilor din întreaga lume respectul cuvenit.

Celebrată la nivel mondial, ziua dedicată părinţilor este o oportunitate pentru exprimarea preţuirii faţă de toţi părinţii, pentru angajamentul lor dezinteresat faţă de copii şi pentru sacrificiul lor pe tot parcursul vieţii în educarea şi protecţia copiilor.

Bunăstarea copiilor, percepută diferit de copii şi de cei mari

Copiii îşi exprimă satisfacţia faţă de viaţa pe care o au când vine vorba de prieteni, activităţile de la şcoală sau felul în care îşi petrec timpul liber, de cât stau efectiv cu părinţii, dacă sunt ascultaţi sau dacă simt că le sunt respectate drepturile. În acelaşi timp, pentru părinţii responsabili, bunăstarea copiilor lor este o preocupare permanentă şi trebuie să fie o prioritate şi pentru cei care decid viitorul lor, guvernanţi sau politicieni, prin măsuri sociale sau în domeniul educaţiei.

 

(w500) Ziua Inter

Oficial, statisticile privind bunăstarea copilului se bazează pe situaţia lui materială, sănătatea şi securitatea acestuia, educaţia, comportamentele, cât şi riscurile şi condiţiile de locuit.

În lipsa unei protecţii sociale eficiente, copiii din gospodăriile mai sărace moştenesc inegalităţile, iar cei cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate sunt vulnerabili şi nu doar din cauza condiţiilor financiare, căci de cele mai multe ori părinţii trimit bani acasă, ci mai ales din cauza lipsei îngrijirii părinteşti, cu efecte grave asupra calităţii alimentaţiei, dar şi a rezultatelor şcolare.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 15°C
IASI 12°C 14°C
CLUJ 12°C 12°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 11°C 12°C
BRASOV 12°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI