David Popovici și antrenorul său, Adrian Rădulescu, au fost decorați de președintele Klaus Iohannis

Este cel mai tânăr dublu campion european, cel mai rapid înotător și încă junior, elev de liceu. Pentru performanțele sale, președintele Klaus Iohannis a decis să îi acorde lui David Popovici cea mai înaltă distincție: Ordinul Naţional „Steaua României" în grad de Cavaler. Şi meritele antrenorului său au fost recunoscute de preşedinte, Adrian Rădulescu fiind decorat cu Ordinul Naţional „Pentru Merit".

20 Iulie 2022, 18:09 (actualizat 20 Iulie 2022, 21:34) Știrile TVR |

David Popovici şi antrenorul său, Adrian Rădulescu, au găsit reţeta excelenţei sportive, a declarat preşedintele Klaus Iohannis. Iar disciplina, maturitatea şi modestia tânărului campion l-au făcut să câştige inimile tuturor. Dar pentru ca şi alţi sportivi să aibă rezultate e nevoie de condiţii care să îi ajute să facă performanţă.

KLAUS IOHANNIS, preşedintele României: În domeniul infrastructurii sportive și al planurilor concrete de acțiune suntem departe de a vorbi despre un aport esetinal din partea statului. Avem nevoie de o strategie clară pentru sportul românesc, de mai multe investiții și de o abordare foarte serioasă.

DAVID POPOVICI: Sunt convins că suntem doar la început și avem o misiune pe care încercăm să o ducem până la capăt şi anume - să facem sportul o prioritate naţională, să facem sportul un ambasador al ţării, pentru că merită, şi prin această misiune să îndemnăm cât mai mulţi copii să aibă o viaţă activă.

Pe 20 iunie, David Popovici devenea campion mondial la 200 m liber. Trei zile mai târziu câştiga a două medalie de aur, la proba să favorită 100 m liber.

Pentru victoriile de la Mondiale, David Popovici a fost premiat şi de Guvern cu 200.000 de euro. Şi peste câteva zile, numele său era strigat în Complexul de Natație din Otopeni, unde a concurat la Campionatul European pentru Juniori. A obținut alte trei medalii de aur.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Implicați-vă și creați cadrul necesar de care sportivii noștri au nevoie, pentru a face performanță! - a fost apelul lui Klaus Iohannis către autorități.

David Popovici: Mă simt onorat, mă simt recunoscător, mulțumin tuturor românilor care ne-au transmis energie pozitivă, tuturor celor care ne-au fost alături. Sunt convins că suntem doar la început. Avem o misiune: să facem sportul - o prioritate națională.

Ceremonia de decorare poate fi urmărită aici: https://fb.watch/enRWR5v64x/

 

Discursul președintelui Klaus Iohannis:

Avem astăzi în fața noastră doi tineri foarte talentați și pasionați, care ne-au oferit multe emoții și bucurii și care merită toată aprecierea noastră.
Dragă David Popovici,
Dragă Adrian Rădulescu,
Sunt foarte bucuros să vă întâlnesc și să vă felicit atât personal, cât și în numele tuturor românilor pentru rezultatele deosebite obținute în cadrul Campionatelor Mondiale și Europene de Natație.
Transmit cu acest prilej felicitări tuturor sportivilor români care au participat la aceste competiții, precum și antrenorilor și membrilor delegațiilor.
Dragă David,
La doar 17 ani, ați reușit performanța extraordinară de a deschide un noul capitol în istoria natației românești.
În semn de prețuire, vă confer astăzi cea mai înaltă distincție a statului român pentru parcursul sportiv de excepție de până acum.
Prin multă muncă, antrenamente epuizante, sacrificii și încredere în forțele proprii, ați reușit să deveniți unul dintre cei mai tineri campioni mondiali din toate timpurile, să doborâți recorduri și să ajungeți de două ori pe cea mai înaltă treaptă a podiumului mondial.
Dovediți în fiecare zi, prin exemplul personal, o conduită morală de excepție, disciplină, maturitate și modestie, calități cu care ați cucerit inimile tuturor. Sunt convins că reprezentați o sursă de inspirație nu doar pentru copii, ci pentru românii de toate vârstele.
Apreciez în mod deosebit energia cu care ați vorbit publicului despre participarea la activități sportive și despre beneficiile unui stil de viață activ și sănătos.
Pentru a atinge un record este nevoie de o miime de secundă, performanță care se construiește prin ani de muncă și cu foarte multă dedicare și seriozitate.
Nu trebuie să uităm că, în tot acest timp, în spatele succesului unui campion stă o echipă bine sudată, acei oameni discreți, care împărtășesc fiecare moment și emoție.
Vreau să transmit mulțumiri și aprecieri familiilor, membrilor echipei, prietenilor și profesorilor care vă susțin și vă încurajează. Însă cei mai importanți sunt părinții, care merită întreaga recunoștință pentru modul în care v-au crescut și îndrumat, pentru susținerea lor, precum și pentru toate sacrificiile făcute.
Lucrurile bune se fac în echipă, iar în spatele performanțelor lui David se află un alt tânăr excepțional.
Adrian Rădulescu a demonstrat că este mai mult decât un antrenor, este un profesionist desăvârșit, un adevărat mentor, prieten și un exemplu demn de urmat de către sportivii săi.
Dragă Adrian,
Vă confer această înaltă distincție a statului român și vă felicit pentru modul în care vă susțineți sportivii și pentru cum reușiți să identificați strategia potrivită pentru fiecare, folosindu-vă cunoștințele și creativitatea.
Apreciez că îi încurajați să se cunoască pe sine, să învețe și să se antreneze pentru a se autodepăși, pentru a atinge performanțe înalte.
Sunt convins că rezultatele sportivilor pe care îi pregătiți cu atât de multă dedicare vă vor motiva să le fiți tot timpul acel far călăuzitor spre noi reușite.
Doamnelor și domnilor,
David Popovici și Adrian Rădulescu sunt doi tineri care au ajuns la performanțe extraordinare. Ei sunt cei care fac cinste țării noastre și care poartă cu mândrie drapelul în întreaga lume.
România are foarte mulți tineri sportivi cu potențial. Cu toate acestea, din păcate, în domeniul infrastructurii sportive și al planurilor concrete de acțiune suntem încă departe de a vorbi despre un aport esențial din partea statului.
Avem nevoie de o strategie clară pentru sportul românesc, de mai multe investiții și de o abordare foarte serioasă.
Rezultatele sportivilor obligă autoritățile să facă o prioritate din acest domeniu.
Sportul, în definitiv, este despre educație, disciplină, pasiune, talent, fairplay, este despre o societate care se dezvoltă armonios și sănătos.
Fiecare tânăr sportiv trebuie să se simtă susținut și încurajat de autorități, iar aici fac un apel cât se poate de clar către decidenți – Implicați-vă și creați cadrul de care sportivii noștri au nevoie pentru a face performanță!
Sportivii noștri au nevoie de mai multă implicare din partea autorităților centrale și locale, atât din punct de vedere financiar, cât și prin dezvoltarea și modernizarea infrastructurii sportive, astfel încât aceștia să se poată antrena la cele mai înalte standarde.
Dragă David,
Dragă Adrian,
Împreună ați găsit rețeta excelenței sportive, iar legătura voastră sunt sigur că va continua cu realizări la fel de frumoase. Am convingerea că ne veți oferi noi momente de bucurie. Românii vă sunt alături și vă susțin!
Vă felicit din toata inima pentru victoriile obținute și vă mulțumesc pentru că reprezentați România. Sunt sigur că vă așteaptă un drum plin de satisfacții și că vă veți dedica cu aceeași pasiune acestui sport!
Vă urez mult succes și la viitoarele competiții!
Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 23°C
IASI 19°C 17°C
CLUJ 17°C 14°C
CONSTANTA 22°C 22°C
CRAIOVA 22°C 20°C
BRASOV 15°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI