Date oficiale: România NU se află pe principala rută a migrației balcanice

8 decembrie 2022, 21:05

În primele zece luni ale anului 2022 cifrele agenției internaționale Frontex arătau clar că ruta prin care migranții ajung în Occident este cea vest balcanică. Pe acesta cale, numărul celor care au ajuns ilegal în state vestice a crescut de trei ori comparativ cu anul trecut.

Rutele migraţiei ilegale 2022

Vestul Balcanilor-128.400 migranţi

Estul Mediteranei-35.300 migranţi

Centrul Mediteranei-85.000 de migranţi

(sursă Frontex)

Statistica europeană arată că prin Serbia și Ungaria s-a intrat cel mai adesea ilegal în Occident. Urmează apoi traseul migrației ilegale care traversează Macedonia de Nord și apoi iar Serbia. Pe aceeași listă se regăsesc și Croația și Bosnia Herțegovina.

Ruta Balcanilor de Vest

Ungaria – Serbia 41% din total

Macedonia de Nord – Serbia 21%

Grecia – Macedonia de Nord 11%

Bosnia-Herțegovina – Croația 3,7%

Bulgaria – Serbia 3,2%

Toate celelalte rute 7,2%

(sursa Frontex)

Sarmizia Sfetcu, purtător de cuvânt IGPF: „Conform datelor noastre, România nu se află pe principala rută a migrației balcanice. În conformitate cu datele pe care le deținem numai 1-2% din migranții de pe ruta Balcanilor ajung în România. La frontiera cu Serbia în primele 10 luni ale anului am constatat o scădere cu peste 50% a numărului migranților care au încercat să intre în România.”

Pentru migranți ar fi destul de complicat să încerce să ajungă în statele din vestul european traversând și România. Le e mai ușor, din mai multe puncte de vedere, să încerce traversări ilegale de frontiere pe căi mai directe.

Cosmin Andreica, președinte sindicatul Europol: „Ca să intri în România trebuie să treci fraudulos printr-o graniță și după care trebuie să ieși printr-o altă graniță la fel de fraudulos pentru a pătrunde în spațiul Schengen. Migranții au ales alte rute, precum țări cum ar fi în Serbia, unde rigoarea forțelor de ordine nu e atât de ridicată, unde sunt numeroase călăuze care facilitează trecerea către Ungaria sau către alte țări și, în aceste condiții, costurile pentru migranți sunt mult mai mici.”

În primele 10 luni ale anului în curs în România au încercat să intre ilegal peste 4000 de migranți și au încercat să iasă în același fel aproape 5.500. Diferența e dată de persoane aflate în România cu contracte de munca, dar care au încercat să plece ilegal spre Occident.

Ianuarie-Octombrie 2022 România

4.400 tentative de intrări ilegale

5.400 tentative de ieşiri ilegale

175 de călăuze trimise în judecată

470 de călăuze şi transportatori cercetaţi penal

(sursa IGPF)

În octombrie, comisia de evaluare Schengen a realizat un raport care a relevat că România întrunește condițiile necesare aderării din punct de vedere a organizării securității la frontierele statului.

De la începutul conflictului dintre Rusia și Ucraina, în țara noastră au sosit numeroși experți Frontex care au adus și tehnică de specialitate și care monitorizează permanent ritmul migrației ilegale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite