Daniela Vișoianu: Romanele vechi trebuie retraduse pentru copii. Aici este măiestria unui profesor. Poți să discuți trecând de la un roman clasic, la cazul unei personalități de azi

4 iunie 2019, 15:02

Președintele Federației Coaliției pentru Educație, Daniela Vișoianu, spune că sunt profesori în liceele din România care reușesc să facă atractive și romanele clasice. Noi avem nevoie de povești, poveștile ne definesc. Temele din aceste romane sunt clasice. Despre cum este fata săracă sau fata bogată sau fata care vrea să reușească, doar că trebuie retraduse pentru copii. Aici este măiestria unui profesor din anii 2000. Pentru că poți să discuți, trecând de la un roman clasic, la cazul unui VIP, sau al unei personalități din muzică, din artă și să vezi că, de fapt, asta ne interesează pe toți – cum se construiește iubirea, cât durează iubirea, cum rămânem împreună într-o relație, cât de mare este prețul când faci alegeri neinspirate, sau când te duci după valori pe care familia ta nu le are. Atunci când stabilești o relație cu un partener de viață dintr-o familie care nu este petec din sacul tău, sau satul tău, la un moment dat această diferență de valori dintre familiile de origine se va vedea în cuplu. Pot să mă duc dintr-un roman vechi, în marile alegeri pe care un tânăr trebuie să le facă pentru a avea o viață de calitate.

Daniela Vișoianu spune că elevii de liceu s-au schimbat deja, îi vedem în Consiliul Național al Elevilor, în structuri de reprezentare. Sigur, ni se spune că sunt obraznici. Acum, dacă nu ești obraznic în lumea asta și la vârsta asta când poți să mai fi? se întreabă retoric președintele Federației Coaliției pentru Educație.

Cu privire la activitatea pe rețelele de socializare a copiilor, Daniela Vișoianu este de părere că mai mult decât interdicția, pentru că apare interdicția prinților de a nu posta, de a nu realiza filmulețe, ar trebui să fie modul în care își gestionează aceste postări, ce înseamnă editare, cum te îmbraci, dacă ești fetiță, dacă ești băiat, ce poți să pui în social media, cum respecți drepturi de autor, pentru că acolo este direcția, arată Daniela Vișoianu.

Peste 135 de mii de absolvenți de liceu s-au înscris pentru prima probă a examenului de Bacalaureat. Pentru ei, săptămâna se încheie cu proba competentelor digitale. Iar pe 12 și 13 iunie, elevii vor susține examen oral la o limbă de circulație internațională. La aceste probe, elevii nu primesc note, ci calificative, care le permite să susțină examenele scrise, programate după 1 iulie.

Primele rezultate se vor afișa pe 8 iulie. Promovează examenul maturității elevii care se prezintă la toate probele și au luat cel puțin 6 la cele scrise.

Televiziunea Româna face mai ușoară recapitularea pentru Bacalaureat.

În fiecare seară, pe TVR1, puteți urmări filme care au la baza cărțile cerute la BAC. „Ion”, „Blestemul Iubirii” și „Întoarcerea lui Voda Lăpuşneanu” sunt doar câteva dintre ele.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite