Daniela Vișoianu, despre noile legi ale Educației: Lucrurile nu se vor întâmpla la clasă. O să ne batem pe timpul copiilor și banii părinților

Expertul în Educație, Daniela Vișoianu, a declarat la TVR INFO că este foarte important modul în care vor fi implementate modificările din noile legi ale Educației, pentru a avea efecte pozitive. Însă, în actualul context economic lucrurile nu se vor întâmpla la clasă, ci va fi o creștere a presiunii pe timpul copiilor și banii părinților.

13 Iulie 2022, 09:44 (actualizat 13 Iulie 2022, 10:59) Știrile TVR |

Se anunță schimbări majore în învăţământ! Examenele vor fi altfel: şi admiterea în liceu, şi bacalaureatul unde vor conta mai mult limbile străine. Iar pentru unele materii nu se vor mai da note. Toate modificările apar în noua lege a Educaţiei naţionale pentru învăţământul preuniversitar. Ministerul Educaţiei a pregătit reguli noi şi pentru învăţământul universitar.

Expertul în Educație, Daniela Vișoianu, a declarat la TVR INFO, că potrivit unui raport internațional,  România nu duce lipsa de legi, ci de capacitate de implementare. Practic orice măsură este bine să o privim cu o oarecare precauție ea poate să ducă la un rezultat pozitiv, dar poate să ducă la un rezultat negativ, din două motive - oameni si bani. Oameni înseamnă profesorul care este în sala de clasa - dacă modul în se întâmplă lucrurile la clasa nu se modifica, nu avem cum să vedem un rezultat, indiferent de măsura pe care o stabilește ministerul. Iar referitor la bani - măsurile propuse înseamnă o dublare a bugetului educației. Suntem în procedura de deficit excesiv, în criză economică, probabilitatea ca oamenii politici să decidă că educația este prioritatea numărul unu în investiții, cu un război la graniță și într-o inflație de genul acesta este foarte mică (...) Lucrurile nu se vor întâmpla în sala de clasă, a spus Daniela Vișoianu.

Expertul în Educație este de părere că va crește rolul familiei, care va cheltui mai mult pentru educație.

Probabil că o strategie onestă este să ne uităm la resursele pe care le avem, va crește rolul familiei, aș putea să fac o glumă - bugetul Educației se va dubla dacă am recunoaște onest investițiile pe care le fac familiile în educație, a spus Vișoianu.

Expertul în educație este de părere că profesorul din sala de clasă a fost și rămâne cheia reformei.

Presiunea pe care eu o văd, riscul pe care îl văd, este pe timpul copilului. O să ne batem pe timpul copiilor și banii părinților. Dacă nu se întâmplă în școală în cele 5-7 ore pe zi  ceea ce trebuie să se întâmple, părinții trebuie să suplinească acasă (...) Sunt multe discipline care sunt evaluate acum la bacalaureat, combinate între ele, probele nu sunt mult mai multe în zilele de examen, dar sunt mai multe discipline, a declarat expertul în educație.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 20°C 22°C
IASI 19°C 22°C
CLUJ 16°C 18°C
CONSTANTA 19°C 20°C
CRAIOVA 18°C 20°C
BRASOV 15°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI