Daniel Mischie (HORA) a solicitat prefectului Capitalei ca restaurantele să funcţioneze până la un lockdown complet

Preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Daniel Mischie, a solicitat prefectului Capitalei, Traian Berbeceanu, ca restaurantele să funcţioneze până la un lockdown complet. Prefectura a anunțat că aşteaptă propunerile reprezentanţilor HORA, pentru a le înainta Guvernului.

24 Februarie 2021, 16:17 (actualizat 24 Februarie 2021, 21:06) Știrile TVR |
Patronii vor regim special pentru restaurante și cafenele
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Prefectura Capitalei aşteaptă propunerile reprezentanţilor Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) şi Asociaţiei Furnizorilor din Industria Nunţilor pentru a le înainta Guvernului, anunță instituția, după ce prefectul Traian Berbeceanu a avut miercuri o şedinţă cu aceştia.

"În urma întrevederii, aşteptăm ca Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România şi Asociaţia Furnizorilor din Industria Nunţilor să prezinte Instituţiei Prefectului - Municipiul Bucureşti o serie de propuneri pe care instituţia noastră le va înainta, spre analiză, Guvernului şi Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă", potrivit unui comunicat al Prefecturii Capitalei.

În contextul generat de dinamica evoluţiei situaţiei epidemiologice de la nivelul municipiului Bucureşti, raportat la faptul că industria HoReCa se confruntă cu efecte şi provocări fără precedent, pentru a preveni adoptarea unor măsuri care ar putea afecta şi mai mult activitatea economică a partenerilor sociali, în cadrul şedinţei care a avut loc la sediul Prefecturii Capitalei au fost analizate condiţiile concrete de aplicare şi respectare a măsurilor pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

"S-a discutat despre funcţionarea restaurantelor în condiţiile respectării exigenţelor legale, subliniindu-se practica unităţilor care eludează prevederile normative incidente. În acest context, s-a propus reglementarea şi sancţionarea acestor comportamente cu retragerea autorizaţiei de funcţionare pentru cei care încalcă cu rea-credinţă textul normativ. Luând în considerare cadrul juridic existent, referitor la măsurile de siguranţă sanitară, precum şi sancţiunile aplicabile în cazul nerespectării acestor norme, prin raportare la Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România, în cadrul şedinţei s-a reiterat faptul că, pentru un climat de siguranţă, atât pentru noi toţi, cât şi pentru cei dragi, se impune acordarea unei atenţii sporite respectării normelor deja existente", arată comunicatul.

Preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Daniel Mischie, a solicitat prefectului Capitalei, Traian Berbeceanu, ca restaurantele să funcţioneze până la un lockdown complet.

"Nu există o justificare pentru care restaurantele ar trebui să fie închise. Pentru acest lucru, am solicitat desprinderea restaurantelor de coeficientul de 3 la mie şi funcţionarea lor la 30% din capacitate în interior şi cu restricţiile cunoscute pe terasă, până în momentul unui lockdown complet, dacă va fi cazul vreodată, şi al doilea lucru pe care l-am solicitat prefectului este să transmită reprezentanţilor Guvernului că industria are nevoie de deblocarea plăţilor pe măsura privind 20%. Am reamintit că, astăzi, la Tribunalul Municipiului Bucureşti, HORA are depusă o acţiune prin care contestă deciziile Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv la Curtea de Apel a Municipiului Bucureşti. HORA are iarăşi o acţiune prin care contestă hotărârile de Guvern prin care sunt impuse restricţii industriei HoReCa", a spus Daniel Mischie, la ieşirea de la întrevederea avută, miercuri, de reprezentanţi ai HoReCa cu prefectul Capitalei.

În ceea ce priveşte penalizarea celor care încalcă restricţiile, Mischie a spus că există o propunere făcută de Prefectura Capitalei, care le va fi transmisă în perioada următoare.

"Cert este că dorim să evităm abuzurile, pe de o parte, pe de altă parte dorim să evităm încălcările flagrante. În acest sens, pentru încălcări repetate sau încălcări flagrante practic se va putea ridica autorizaţia de funcţionare temporar", a spus Daniel Mischie.

Ordonanţa de urgenţă pentru compensarea pierderilor din industria HoReCa a fost adoptată în şedinţa de guvern din 4 decembrie 2020.

"Au fost adoptate câteva proiecte de ordonanţă de urgenţă şi hotărâri foarte aşteptate în domeniul economic, mai ales în ceea ce priveşte persoanele afectate de efectele economice ale pandemiei de COVID-19. Astfel, a fost prelungită măsura şomajului tehnic şi a fost flexibilizat programul de muncă numit Kurzarbeit, până la 30 iunie 2021. De asemenea a fost adoptată ordonanţa de urgenţă pentru compensarea pierderilor din industria HoReCa, în cuantum de 20% din diferenţa dintre cifra de afaceri din 2020 faţă de cea înregistrată în 2019", a arătat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Guvern.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 24°C 18°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 13°C 17°C
CRAIOVA 20°C 19°C
BRASOV 20°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI