Daniel Coriu, la TVR INFO: “În 10-15 ani nu vom mai avea medici de familie în România”

27 iunie 2022, 16:44

Tinerii doctori nu mai sunt atraşi de medicina de familie din cauza birocratizării excesive, dar şi a obligaţiilor pe care le au şi care nu ţin de actul medical în sine. Care este soluţia pentru a-i motiva pe medici, a explicat, la TVR INFO, profesorul Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor.

“În orice țară, la baza sistemului medical se află medicina de familie. În România, această bază este întru mare pericol. În 10-15 ani nu vom mai avea medici de familie. Deja numărul lor a scăzut cu 2.000. Avem în contract cu Casa Națională în jur de 10.000 de medici de familie, în cădere cu 2.000 față de acum 10 ani. Făcând o analiză pe grupele de vârstă, vedem că peste 50% au peste 61 de ani.  (…) Sunt peste 1200 de localități unde numărul medicilor de familie este total insuficient. Ce se va întâmpla peste 10 ani? Concluzia o tragem singuri”, a spus Daniel Coriu.

De ce nu mai sunt tinerii interesați de această specializare? (Numai 2,2% dintre medicii tineri intră în sistem).

Daniel Coriu: “Birocrația este excesivă. Medicul de familie s-a transformat într-un funcționar. Scrie rețete, scrie concedii medicale. Îi rămâne foarte puțin timp pentru actul medical. Medicul de familie a fost aruncat într-o privatizare forțată. Prin anii ‘97-’98, cabinetele lor au fost transformate în cabinete individualeun fel de SRL-uri, unde ei își plătesc singuri utilitățile, salariile pentru asistente, dările către stat. Fiecare medic de familie este și contabil. Banii vin din relația contractuală cu Casa. Aici e una dintre cele mai spinoase probleme – relația cu Casa Națională de Asgurări de Sănătate. Este, de fapt, un contract impus, nu este un contract în sens civil, nu există negociere”.

Ce soluții sunt pentru rezolvarea situației medicilor de familie?

Daniel Coriu:Medicul de familie este esențial. Dacă nu ar exista medicina primară, medicina de spital s-ar bloca. Trebuie să aflăm ce se întâmplă în zonele fără medici de familie, acele zone deșertificate. Ce se întâmplă cu acei oameni unde nu există prevenție. Noi trebuie să fin îngrijorațo de acele zone. Soluția este, în primul rând, identificarea problemelor și acest lucru se poate face doar printr-o discuție onestă între organizațiile profesionale. Încă de anul trecut am făcut un grup de lucru dedicat acestor probleme și rezolvării lor. Așteptăm ca în acest grup să fie o prezență mai activă a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și a Ministerului Sănătății”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite