Rezultatele anchetei în cazul cărnii de cal ajunse pe masa grecilor ca fiind carne de vită, întârzie. Autorităţile române susţin că nu au primit toate datele de la oficialii eleni, astfel că investigaţiile nu pot avansa. Între timp, pierderile pentru procesatorii români sunt uriaşe, iar aceştia cer intervenţia autorităţilor.
"Anumite industrii naţionale încearcă să profite de pe urma acestui scandal, în încercarea de a avea avantaje economice, de a convinge marii retaileri să cumpere de pe piaţa respectivă şi să nu mai importe din alte state europene", declară ministrul Agriculturii.
Autorităţile sanitar veterinare declară că au dovezi clare că firma din România a etichetat corect carnea ajunsă în Grecia.
"Se pare că proprietarul unităţii din Pireu mai are două societăţi, una în Bulgaria şi încă una la Atena, şi undeva pe traseu s-au schimbat etichetele. Aşteptăm în continuare, şi de la autorităţile bulgare, şi de la cele elene, lămuriri faţă de ultima acuzaţie la adresa României.", declară Dan Mănăstireanu.
Dar, rezultatele anchetei în cazul cărnii de vită etichetate greşit, ajunse pe masa grecilor, întârzie.
"Am făcut eforturi, am transmis scrisori omologului meu din Grecia, dar nu s-au primi toate datele şi, ca atare, nu am putut avansa foarte tare în această anchetă, dar din ce am văzut nu cred că există posibilitatea ca frauda să se fi produs în România", a subliniat ministrul Agriculturii.
"Poate că sunt state membre care nu au interesul să demonstreze cât mai repede că pe teritoriul lor se producea această fraudă", declară ministrul Daniel Constantin.
Scandalul cărnii de cal etichetate fals drept carne de vită a afectat aproximativ 15 ţări europene. România a fost de trei ori suspectată de fraudă. O singură unitate a fost închisă până în acest moment.
Daniel Constantin a convocat, duminică, la Palatul Victoria o şedinţă cu oficialii instituţiilor cu atribuţii în gestionarea crizei generate de etichetarea greşită a cărnii de vită. La şedinţă a participat şi un reprezentant al Serviciului Român de Informaţii.
Ministrul a subliniat că trebuie intensificate şi acţiunile diplomatice pentru ca autorităţile de la Bucureşti să se asigure că nu în România s-a produs o astfel de fraudă şi a dat asigurări că, dacă totuşi frauda s-a produs în România, va fi dat "un exemplu puternic" care să descurajeze toate acţiunile de acest gen.
Guvernul francez a dezvăluit existenţa unei filiere care trecea prin cel puţin cinci ţări: Franţa, Luxemburg, România, Olanda, Cipru. Cazul implică 750 de tone de carne folosită pentru prepararea a peste 4,5 milioane de produse vândute în 13 ţări europene.
O anchetă a Guvernului de la Paris a constatat faptul că firma franceză Spanghero, care acuzase un furnizor român, se află la originea etichetării greşite a cărnii de cal.