Daniel Constantin, scos din guvern. În locul lui, pentru ambele funcții, a fost propusă Graţiela Gavrilescu

27 martie 2017, 10:29

 

După ce ALDE i-a retras sprijinul politic, lui Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu nu le-a mai rămas decît să ia act de plecarea lui Daniel Constantin din guvern.
De altfel, Daniel Constantin nici nu îşi făcea iluzii că liderii îi vor salva funcţia din guvern, aşa că decizia înlocuirii lui a fost practic o formalitate.
Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul Graţiela Gavrielscu este propunerea pentru funcţia de vicepremier şi ministru al Mediului. Graţiela Gavrilescu a mai fost titulară la mediu pentru aproximativ un an, în Guvernul Ponta. Ea este ministrul care, după discuţii îndelungate, a schimbat avizul pentru ordonanţa 13 dintr-unul negativ într-unul pozitiv. În locul său, la Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul este propus Ilie Viorel, liderul grupului ALDE din Senat.

 

 

Partenerii politici ne-au anunţat despre decizia pe care a luat-o ieri forul de conducere. Am luat act de decizia politică, pentru că este un guvern politic. Astăzi o să înaintez către Administraţia Prezidenţială propunerile făcute de partenerii de la ALDE, a declarat Sorin Grindeanu.

Cu privire la nominalizările făcute de ALDE pentru înlocuirea lui Daniel Constantin în Guvern, Sorin Grindeanu a spus că sunt propuneri au susţinere politică.

Doamna Graţiela Gavrilescu a mai fost ministru Mediului. Structura Guvernului, votată de Parlament, este cea pe care o cunoaşteţi – ministrul Mediului are şi funcţia de vicepremier, aşa este structura Guvernului. D-na Gavrilescu are experienţă ca ministru al Mediului, un an a condus acest minister, are susţinere politică a partenerilor noştri de la ALDE, ceea ce contează, a declarat Sorin Grindeanu.

„N-a fost o zi plăcută, n-a fost o situație plăcută, am luat act de aseară, de când s-au făcut publice cele două decizii, este un guvern politic, o coaliție guvernamentală formată din două partide și noi am luat act și prim-ministrul a luat act de această decizie politică. Regret că s-a ajuns aici, am avut mai multe discuții în ultimele  3-4 săptămâni și că domnul Daniel Constantin și cu domnul Tăriceanu, în speranța că vor reuși să găsească toate acele lucruri care i-au unit în acești ani, noi am colaborat foarte bine. Dar în fața unei astfel de decizii politice nu avem ce să facem”, a afirmat Dragnea la Palatul Parlamentului.

Daniel Constantin a spus, luni, că prin această şedinţă colegii de la PSD au fost puşi într-o postură delicată, sunt chestiuni despre ce se întâmplă în interiorul ALDE.  Primul ministrul, dl. preşedinte Dragnea au luat act. Probabil că în orele următoare dl prim-ministru va fi pus într-o situaţie delicată, dacă mă întrebaţi pe mine, trebuie să facă cererea de remaniere şi de înlocuire către preşedintele României.

Pe de altă parte, Constantin a susținut că nu intenționează să demisioneze din ALDE și să înceapă un nou proiect politic.

Eu am spus foarte clar, chiar dacă dl. Tăriceanu a încercat să acrediteze ideea că am un alt proiect politic acuzându-mă că m-am întâlnit cu dl Ponta, ştiu că şi domnul Tăriceanu s-a întâlnit cu dl Ponta când era prim-ministru, acum nu se mai întâlneşte, dar asta este o chestiune care ţine de caracter.  Eu mă voi întâlni în continuare cu dl Ponta, chiar dacă nu mai este preşedinte PSD, chiar dacă nu mai este prim-ministru, asta nu înseamnă că avem un proiect politic împreună. Am spus foarte clar că rămân în ALDE, pentru că ceea ce se întâmplă, din păcate, încalcă orice regulă a democraţiei, orice regulă a liberalismului şi cred că ceea ce va face domnul Tăriceanu nu va face bine acestei formaţiuni politice.  Uitaţi-vă doar ieri, ce decizii s-au luat. Ştiţi cum este într-un partid, când este un lider cum este domnul Tăriceanu care în fiecare zi scoate la înaintare relaţia foarte bună pe care o are cu domnul Dragnea, sigur că mulţi se aliniază, mă uitam cum a votat o  parte din colegi, un lider la tineret pe care nu-l cunoaşte nimeni, au luat tot felul de decizii în necunoştinţă de cauză, se continuă politica pumnului în gură(…) Domnul Tăriceanu, să nu credeţi că a luat o decizie fără acordul domnului Dragnea. (…) Mă uitam că ieri au votat un lider la tineret pe care nu-l cunoaşte nimeni.  (…) Se încearcă înainte de convocarea congresului să se ia decizii numai de către o singură persoană. (…) Este o încălcare foarte gravă a regulilor şi a ceea ce am convenit, a declarat, luni dimineaţă, Daniel Constantin.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică că Daniel Constantin nu mai poate rămâne în guvern după votul din ALDE. El a afirmat că va fi foarte greu pentru premier să nu ţină cont de votul dat de conducerea ALDE privind retragerea sprijinului politic pentru vicepremierul Daniel Constantin, copreşedinte al formaţiunii.

Votul de duminică din ALDE este urmarea meciului politic pe care acesta l-a avut cu partenerul sau de la conducerea partidului, Calin Popescu Tăriceanu.

Decizia a fost luată cu majoritate de voturi în forul de conducere al Alianţei:  86 pentru, 12 împotrivă şi 6 abţineri. Daniel Constantin contestă măsura şi o consideră nestatutară. El riscă încă excluderea din Guvern.

Liderii ALDE au pregătit deja un înlocuitor. Este vorba de Graţiela Gavrilescu, actualul ministru pentru relaţia cu parlamentul. Decizia va fi luată în şedinţa coaliţiei de guvernare, programată în această dimineaţă.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite